Formålet med kurset er at give deltagerne viden og redskaber til, hvordan tværfagligt samarbejde afvikles til størst gavn for barnet og de arenaer, som barnet færdes i. Herudover vil der være viden om relevant lovgivning og snitflader samt konkret inspiration til praksis.
Forud for det fysiske kursus får du en kort online introduktion til Lovgivning om tværfagligt samarbejde med børn og unge samt indsigt i styringsredskabet Rådgivningsloggen.
På kurset får du nyeste, forskningsbaserede viden om tværfagligt samarbejde, og hvad der virker, når vi skal nedbryde søjlerne i den kommunale praksis til barnets bedste.
Vi kigger blandt andet på hierarkier, dilemmaer og knuder, ligesom du får sprog for det professionelt positionerede samarbejde.
På kursets anden del får du konkrete metoder til bedre tværfagligt samarbejde, som du kan bringe med tilbage til din praksis. Metoderne omfatter bl.a. kommunikationsveje, styringsredskaber og afdækningsredskaber.
Efter kurset er du klogere på:
- Teori om tværfagligt samarbejde
- Hverdagens krydspres, hierarkier og magtbegreber
- Fællesskabsanliggendet
- Metoder, struktur og rammesætning
- Mål i det tværfaglige samarbejde
Kurset bygger på nyeste nordiske og internationale forskningslitteratur om tværfagligt samarbejde samt praksiserfaringer fra både normal- og specialområdet.
Undervisere
Marianne Nilsson, pædagogisk konsulent og VISO-specialist. Uddannet lærer, didaktisk vejleder og kandidat i pædagogisk sociologi med speciale i tværfagligt samarbejde. Marianne har 20 års erfaring fra normal- og specialområdet. Underviser og rådgiver til daglig i komplekse sager med inddragelse af skole, familie, myndighed, psykiatri m.fl.
Gunnar Dehn, Pædagogisk konsulent, VISO-specialist og skolefraværskonsulent. Uddannet lærer med efteruddannelse i systemisk-narrativ metode og mentaliseringsbaseret familiebehandling. Gunnar har 14 års erfaring fra det specialiserede børneområde, heraf 10 år som leder. Underviser og rådgiver til daglig i komplekse sager med inddragelse af skole, familie, myndighed, psykiatri m.fl.
Et kursus fra Social- og Boligstyrelsen
Kurset afholdes af Kursuscenter Sputnik for Social- og Boligstyrelsen. Kurset indgår i Social- og Boligstyrelsens Børnekatalog – et kursustilbud målrettet kommunale sagsbehandlere og deres samarbejdspartnere på det udsatte børne- og ungeområde. Børnekataloget administreres af Komponent – Kommunernes Udviklingscenter.
Kurset kan tages af alle, som indgår i tværfaglige samarbejder på børne- og ungeområdet.
Deltagerne er fx sagsbehandlere, vejledere, lærere, pædagoger, familiebehandlere, konsulenter m.fl. på både det kommunale og private område.
Program
Definition og afgrænsning. Tværprofessionelt vs. tværfagligt samarbejde, med afsæt i Lotte Hedegaard Sørensen.
Flydende, ligeværdigt og responsivt samarbejde.
Refleksionsøvelse
Dilemmaer og betingelser i samarbejdet – de professionelles perspektiver med udgangspunkt i bl.a. Charlotte Højholts forskning.
Etablering af det nivilerede samarbejdsrum.
Øvelse
Mod, ordentlighed og gensidig tillid
Epistemisk tillid
Professionelle hjem og det professionelt positionerede samarbejde.
Refleksionsøvelse: Hvordan arbejder I med at skabe et fællesskabsanliggende?
Kommunikationsveje i samarbejdet
Aftaler for dokumentation
Opfølgning og evaluering
Aktivt relationelt engagement og ekspertise - Anne Edwards
Det tavse barn: Laura Lundys forskning om inddragelse af barnet.
Casearbejde Rådgivningsloggen: Drøftelse af deltagernes egne cases sat op imod rådgivningsloggen