Vores rekrutteringsgrundlag er udfordret, når det gælder motiverede og kvalificerede ansøgere til lederstillingerne på skoleområdet flere steder i landet. Jobbet som leder i folkeskolen byder på mange spændende opgaver tæt på kerneopgaven med mulighed for at gøre en forskel for medarbejderne og udvikle folkeskolen til gavn for børnenes læring og trivsel.
Lederjobbet er meget mere end møder, kontoplaner, skemaer og et liv bag ved skærmen. Det skal vi synliggøre og gøre attraktivt for dygtige medarbejdere, så de får lyst til at tage springet ud i ledelse.
Næste udfordring er, at flere kommuner desværre oplever, at ledere fritstilles eller siger op inden for de første år som leder. Det er først og fremmest dyrt på det personlige plan, men der er også økonomiske omkostninger og videnstab, hver gang en leder forlader sin stilling.
Det kan være, at læringskurven var for stejl i at tage livtag med den helt nye faglige disciplin, som ledelse repræsenterer for den enkelte. Det kan være, at lederen ikke følte sig godt nok klædt på til at varetage de nye opgaver som fx økonomistyring. Det kan være, at der er behov for at revitalisere fortællingen om skoleledelse og fremhæve, at det også er en berigende og lærerig proces, hvor man som leder bliver en del af nye fællesskaber og understøttes flere steder fra.
Nyt partnerskab skal finde vejen
Komponent og Skolelederforeningen inviterer alle landets kommuner til at blive del af et partnerskab med fokus på at tiltrække, tilknytte og udvikle ledere på skoleområdet.
Partnerskabet vil skærpe jeres bevidsthed om egne styrker og forbedringspotentialer i forhold til eksisterende indsatser. Det vil også give jer nye indsigter i andre kommuners tilgange og effekter. Og endelig vil I få støtte til at afprøve nye tiltag og indsatser lokalt og videndele værdien af disse indsatser i et tværkommunalt netværk.