Data er vejen til at reducere fraværet gennem en indsigtsfuld forståelse af dine medarbejderes handlemønstre - her og nu og over tid.

Indhold

Bliv klogere og skab merværdi med ny viden om Data og sygefravær i det spændende kursus fra Komponent og Conopor!

Når du skal reducere sygefraværet, er data ikke til at komme udenom - heller ikke i hverdagen og i den daglige driftsledelse. At koble sygefravær med dataforståelse er en disciplin for sig, og den, der mestrer det, har mange flere muligheder for at skabe resultatskabende indsatser involverende mere end en person.

Det er IKKE kun et spørgsmål om mandagsfravær eller andre mønstre, som de fleste kan få øje på. Dette kursus opkvalificerer dig i dit arbejde med fravær, uanset om du er leder med personaleansvar eller i HR. At inddrage og forstå data, at kunne tage data-dialogen med organisation, medarbejdere og i MED og ikke mindst kunne formidle koblingen til økonomien vil styrke både din personlige men også din virksomheds gennemslagskraft.

Du lærer dataanalyse, tolkning, valg af differentierede og lokale indsatser og sammenhæng mellem drift, økonomi, trivsel, data og fravær. Alt sammen kobles til jordnære eksempler, der er målrettet jeres drift og dine opgaver.

En del af kurset er case-baseret, og du er derfor også velkommen til inden kursets start at fremsende spørgsmål eller konkrete eksempler, som du er stødt på i arbejdet med fx jeres data.

En kur mod sygefravær i kommunen?

At etablere og vedligeholde arbejdspladsens sygefraværsindsats kræver systematisk indsamling og aktiv brug af data om sygefravær på alle niveauer i organisationen. Men data gør det ikke alene - det er vigtigt, at man reagerer hensigtsmæssigt på høje fraværstal.

Gode råd om brug af data:

 • Etabler systematisk indsamling af sygefraværsdata på alle niveauer.
 • Diskuter, hvad data kan og skal bruges til – også i MED-systemet.
 • Led efter mønstre i data, der kan give en dybere forståelse af sygefraværet.
 • Lad ikke statistikken stå alene; følg op med opklarende dialog og handling.
 • Hav sideløbende fokus på og data for trivslen.

Hvordan bruger du data og sygefravær i dag?

Nyeste tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særligt sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt.

Hver fuldtidsansat medarbejder i kommunerne havde i 2018 12 sygedage i gennemsnit, og dermed er sygefraværet steget for første gang i flere år. I 2017 var det gennemsnitlige sygefravær på 11,7 dage. Det viser de helt friske tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Dit udbytte efter dagen:

 • at definere de rigtige og vigtigste indsatsområder overfor grupper og enkeltindivider. Her og nu og på den lange bane. Fordi du lærer:
 • at opdage mønstre, som er skjult i en travl hverdag. Mønstre, som kan variere fra afdeling til afdeling og afhænge af de faglige niveauer på tværs af teams og af virksomheden
 • at læse data. Kurset gør dig fortrolig med tankegangen bag og opbygning af data. Du bestemmer selv, hvilke parametre du vil trække ud, og du mestrer informationerne
 • at beslutte det rigtige tidspunkt for indgriben og have den rigtige timing i forebyggelsen, fordi jeres data viser, hvornår noget IKKE er optimalt
 • at koble de sundhedsfaglige hypoteser til data og sygefravær
 • konstruktivt at anvende data i omsorgssamtalen, så det understøtter jeres fælles indsats
 • at bruge data i rekrutteringsøjemed - data giver fingerpeg om medarbejdertyper

Er det et forløb for datanørder?

Nej. Det vigtigste er, at du har lyst til at gå ind ad denne dør - så "forærer" data dig viden og giver dig mulighed for løbende at sætte ind de helt rigtige steder. Data hjælper os til at blive bedre, fordi vi ikke kan overskue eller huske alt mellem himmel og jord. Jeres data arbejder også, når alt er godt og I holder fokus på jeres andre gøremål. Med et par klik får du sikkerhed for, at dit ansvarsområde og din afdeling er på rette kurs.

Overvej om I bør være flere fra samme kommune, der deltager – det kan være en fordel i forhold til samarbejdet; ikke kun i løbet af kurset men også, når den nye viden skal omsættes til handling.

Det er vigtigt fordi, I får:

 • Reduktion af sygefravær og dermed bedre økonomi i den daglige drift
 • Ledere, der forstår og bruger data i driften som et konkret værktøj
 • Bedre udnyttelse af de økonomiske ressourcer, fordi I kan kvalificere og dokumentere både, hvornår indsatsen er på rette vej og hvornår den kan stoppe - i forhold til fravær såvel som til trivsel
 • Bedre fastholdelse og medarbejderpleje, fordi data også kan fortælle om forholdet mellem formåen og ambitioner
 • Ledere, der taler samme sprog om sygefravær og dermed giver en sikkerhed for en tydelig politik - så standarden holdes, også når alt går godt
 • En fælles og identisk fraværspolitik. (Alle mener, at de raskmelder ensartet - men virkeligheden viser noget andet)
 • I får den refusion, I er berettiget til

Hvad har tidligere kursister sagt om forløbet?

"Efter dagen har jeg flere ideer, der skal præsenteres for ledergruppen på næstkommende ledermøde om sygefraværsnedbringelse."

"En meget kompetent underviser, relevante problemstillinger, god indlevelse og deltagelse fra alle deltagere."

"Dygtig og kompetent underviser med god og relevant erfaring i rygsækken. En dag, hvor teori og praksis gav mening i forhold til undervisers tilgang."

Underviser

Jean Vennestrøm, ph.d. har som en af de eneste evnet at koble sin mangeårige rådgivererfaring inden for sygefravær sammen med dyb indsigt i brug af data. Det er menneskeindsigt, der møder statistik i et og samme kursusforløb.

Varighed: 1 dag
Se hvad prisen inkluderer
Prisen er ekskl. moms pr. deltager, hvilket dækker undervsining, kursusmateriale og forplejning. Faktura sendes ud 3-4 uger før kursusstart. Tilmeldingen er bindende, efter tilmeldingsfristens udløb.
Er du i målgruppen?

Ledere og HR-medarbejdere.

 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Du kan også ringe på vores hovednummer 8779 6300 eller skrive til hej@komponent.dk. Så sørger vi for, at din henvendelse lander det rigtige sted, og du hører straks fra os.

AH
Koordinator
Aida Hadzimahovic Buzdalek
CMN
Centerchef
Christina Nüssler