Siden udlægningen af særforsorgen i 1980 har selvbestemmelse og medborgerskab været centrale begreber på handicapområdet. Både forskning og historier fra medierne gennem de seneste år har imidlertid indikeret, at der stadig er et stykke vej at gå, før mennesker med vidtgående handicap har mulighed for at bestemme over deres liv.
I Socialtilsynets kvalitetsmodel vurderes tilbud ud fra forskellige kriterier. Et af temaerne er ”selvstændighed og relationer,” som bl.a. handler om, hvorvidt borgerne lever et selvstændigt liv i overensstemmelse med egne ønsker og behov. Et andet tema er ”sundhed og trivsel,” hvor et kriterium er, at tilbuddet understøtter borgernes selv- og medbestemmelse og et andet er, at tilbuddet forebygger magtanvendelser.
Dette kursus tager fat om den konkrete nødvendighed, der er for at styrke arbejdet med disse kriterier og formålet med kurset er derfor, at deltagerne får kompetencerne til at støtte de borgere, de arbejder med, i at leve et liv på egne præmisser.
Indhold på dagen
Dagen vil veksle mellem vidensoplæg, gruppeøvelser og fælles drøftelser og dialoger. Der bliver lagt vægt på at inddrage deltagernes praksiserfaringer og refleksioner, ligesom underviseren vil inddrage eksempler fra egen praksis.
Læringsmål
At deltagerne
- får en øget viden om de juridiske rammer for borgernes selvbestemmelse, herunder reglerne om omsorgspligt og magtanvendelse
- får en forståelse for, hvorfor det er vigtigt at arbejde med borgernes selvbestemmelse og medborgerskab og derigennem løfte kvaliteten i tilbuddet
- bliver i stand til at vurdere og forholde sig til etiske dilemmaer i arbejdet med borgernes selvbestemmelse
- får konkrete redskaber til at øge borgernes selvbestemmelse i det daglige arbejde på både individ- og gruppeniveau
Kurset kan også hjemkøbes som temadag/kursus i eget tilbud/egen organisation, hvilket vil betyde en billigere pris pr. deltager.
Underviser
Underviser er Pernille Loumann, som har mere end 15 års erfaring med socialt og pædagogisk arbejde inden for psykiatri- og handicapområdet. Pernille har en faglig baggrund som socialrådgiver og har derudover en master i specialpædagogik. Hun har arbejdet som sagsbehandler, udviklingskonsulent og underviser og har både et stort engagement i og indgående kendskab til området.
Målgruppen for kurset er medarbejdere og ledere, der arbejder med voksne med vidtgående handicap, fx på bo- og dagtilbud. Deltagerne kan fx være pædagoger, sosu-assistenter og omsorgsmedhjælpere.