En af de største udfordringer som virksomheder og kommuner står over for er, at de over tid ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft. Den demografiske udvikling og væksten i Danmark betyder, at vi får brug for alle, der på kvalificeret vis kan bidrage på arbejdsmarkedet.
Derfor skal vi allerede nu udvikle nye veje til at hjælpe unge på kanten til en god tilknytning til uddannelse og beskæftigelse, så de kan indgå i arbejdsstyrken. Mange uddannelsessteder og kommuner er heldigvis godt på vej til at finde nye løsninger – så lad os lære af hinanden!
Komponent inviterer til en temadag, som sætter fokus på den nyeste forskning, vellykkede kommunale indsatser og metoder til, hvordan vi kan lykkes med at skabe tilknytning til uddannelse og beskæftigelse blandt unge på kanten.
Du kan blandt andet blive inspireret af:
-
Viden om den stigende mistrivsel blandt unge – og hvilke løsninger kalder det på?
-
Vellykkede støttende indsatser, der tager udgangspunkt i de unges håb og drømme – men også udfordrer dem
-
Forskellig bud på stærke lokale partnerskaber, som skaber gode rammer for udvikling af de unges trivsel, kompetencer og jobmuligheder
-
Konkrete metoder, redskaber og teknikker til at arbejde unge med autisme, andre funktionsnedsættelser eller sociale problemer
-
Veje til en styrket og helhedsorienteret tilgang
Og megen anden viden og erfaringer, som vi kan anvende til at skabe bedre løsninger.
Vi glæder os til at se jer!
Prisen er ekskl. moms. Prisen inkluderer oplæg, materialer og forplejning.
Målgruppen til temadagen er alle, som skal hjælpe unge på kanten med at få tilknytning til uddannelse og beskæftigelse. Det kan være ledere, socialrådgivere på social-og beskæftigelsesområdet, lærere på SOSU- og erhvervsuddannelser, UU-vejledere, kontaktpersoner, mentorer osv.
Program
Anne Görlich tager udgangspunkt i den aktuelle forskning fra CeFU, når hun sætter lys på de samfundsmæssige faktorer der påvirker unges mistrivsel og hvordan vi kan hjælpe unge til at starte og gennemføre uddannelse og beskæftigelse.
// Anne Görlich, lektor, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet
Ungegarantien er et netværk bestående af virksomheder, skoler, vejledende- og støttende indsatser samt uddannelsesinstitutioner i Hjørring Kommune, der alle arbejder ud fra de tre strategiske mål; udsyn, indsigt og kompetence, der har til formål at klæde de unge på til at træffe de rette valg på rejsen mod deres ’positive destination’.
// Mette Lærke Bräuner, chef for Fritid, Udvikling og Administration og Jesper Nielsen-Man, sekretariatsleder, Ungesekretariatet, Hjørring Kommune
Unge med kognitive udfordringer som eks. Autisme, ADD og ADHD har en anderledes tænkning og læringsstil, som betyder, at de hhv. reagerer samt responderer på en anderledes måde. I dette praksisnære oplæg stiller vi skarpt på reaktionsmønstre samt redskaber og metoder, som gør at arbejde og uddannelse er opnåeligt. Du præsenteres for specifikke redskaber og enkle teknikker, som kan omsættes og implementeres i dit arbejde med det samme.
// Bente Nielsen og Annie Jannsen, Jobkontoret Aps
Session 2: Recoveryorienterede indsatser ift. indsatser i mistrivsel
Social- og Boligstyrelsen har i samarbejde med 4 kommuner arbejdet med et modningsprojekt, der har fokus på trivsel hos unge med selvskade og spiseforstyrrelse som er mellem 12-29 år. Indsatsen tager udgangspunkt i en recovery-orienteret tilgang med den unge i centrum. Selvskade og spiseforstyrrelser opfattes som et overordnet symptom på manglende trivsel og målet er derfor at højne trivslen, så selvskade og spiseforstyrrelse ikke længere bliver den mestringsstrategi, som de unge falder tilbage på, når trivslen daler.
Tilgangen, der fordrer, at der bliver opbygget partnerskaber mellem den unge og den fagprofessionelle, er grundlæggende for rigtig mange udsatte målgrupper i landets kommuner og kan benyttes på tværs af sektorer som fx social, beskæftigelse og sundhed.
// Rune Løgstrup, specialkonsulent, Social- og Boligstyrelsen
Social- og Boligstyrelsen vil fortælle om baggrunden for projektet, indsatsmodellen og kommunernes erfaringer.
// Simone Frydensberg Rasmussen, fuldmægtig og Miriam Bill, fuldmægtig, Social- og Boligstyrelsen
Aalborg Kommune vandt KL’s forebyggelsespris i 2022, og Anders vil fortælle om erfaringerne fra partnerskabet.
// Anders Kallestrup Mortensen, sundhedsstrategisk konsulent, Aalborg Kommune
// Chefkonsulent Tom Th. Pedersen, landsforeningen Talentspejderne samt medvirkende