Har du forelsket dig i et af vores kurser eller uddannelser og har du brug for de rigtige argumenter, når du skal sælge idéen til din leder? Bliv klædt på til at tage snakken med din leder. Vi guider dig igennem nogle af de vigtigste overvejelser her.
Udgivet den 30-03-2024

Nye kompetencer og perspektiver på opgaverne, vigtige ahaoplevelser, et stærkt fagligt netværk og fornyet motivation. 

Det er blot nogle af de gode ting, du kan få med dig hjem, når du har været afsted på et kursus eller en uddannelse. Skal du overbevise din leder om at du skal have efteruddannelse, så skal du sørge for at være velforberedt. Her handler det om at være helt skarp på, præcis hvordan dit kompetenceløft vil være en gevinst for din arbejdsplads. 

Vi har skruet en køreplan sammen, som du kan tage udgangspunkt i, når du er på jagt efter et ja til din kommende kompetenceudvikling. 

Her kommer 9 gode råd:

1. Find den rigtige uddannelse – eller bare et modul

2. Hent inspiration til din forberedelse

3. Byg en stærk argumentation for din kompetenceudvikling

4. Hav styr på økonomien

5. Vis, at du har tid og overskud til at tage afsted

6. Vis, at dine nye kompetencer kan tages i brug med det samme

7. Skriv dine argumenter ned

8. Tag et møde med din leder

9. Får du et nej? Giv ikke op

Får du et ja…
 

Vil du høre mere? Så ringer vi til dig

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Komponent kan hjælpe dig, eller vil du have mere information? Udfyld formularen, så ringer vores ekspert til dig. 

 

1. Find den rigtige efteruddannelse

Når du vil i gang med efter- eller videreuddannelse, er det første du skal gøre at finde ud af, hvor du gerne vil hen i din karriere, og hvilke kompetencer du får brug for. Har du fundet frem til den efteruddannelse, som du drømmer om, så sæt dig ind i hvilke kompetencer du opnår. 

Det er altid en god idé at kontakte Komponent. Vi sidder klar til at svare på dine spørgsmål om uddannelse og karriere. 

Husk også at overveje, om fysisk eller online undervisning passer bedst til dig og din arbejdsplads.

2. Hent inspiration til din forberedelse

Har du brug for inspiration til, hvor kompetenceudvikling kan gøre en forskel, kan du tale med dine kollegaer eller undersøge, hvad andre kommuner har fået ud af at sende medarbejderne afsted på kurser og uddannelse. 

Hos Komponent lægger vi f.eks. ofte cases op, som du kan lade dig inspirere af. Du kan også høre dine kollegaer, hvilke argumenter de brugte, da de fik ja til at tage afsted og lade dig inspirere af det. 

Husk også at tjekke, hvad medarbejderhåndbogen, fagforeningen og din overenskomst siger om uddannelse, måske ligger der skjulte muligheder gemt der.

 

3. Byg en stærk argumentation

Din leder vil sikkert gerne gøre dig glad, men langt de fleste ledere er alligevel mere optagede af, at hverdagen glider, at kerneopgaven bliver løst, og at de når de mål, de er ansat til at nå. Derfor skal du være helt skarp på, hvordan dit kompetenceløft vil være til gavn for borgerne, organisationen, kerneopgaven og kollegaerne. 

Vil din nye viden betyde, at du kan påtage dig nye opgaver, arbejde mere effektivt, dele din nye viden med andre eller medvirke til, at I får færre klager eller sparer penge? Det handler om at lægge fokus lige der, hvor dine ønsker overlapper med arbejdspladsens behov.

4. Hav styr på økonomien

En af de ting, der helt sikkert vil optage din leder, er omkostningerne ved at sende dig afsted. Derfor skal du på forhånd have undersøgt, hvad dit kursus eller din uddannelse koster, men også have styr på, hvad der findes af muligheder for at få støtte og tilskud. 

Kan I få dækket udgifterne helt eller delvist via kompetencefondene eller legater, eller kan du måske selv stå for en del af finansieringen gennem f.eks. en bruttolønsordning?

 

5. Vis, at du har tid og overskud til at tage afsted

Efter- og videreuddannelse kræver en indsats og kan tage tid fra både dine daglige opgaver og familielivet. Derfor skal du overbevise din leder om, at du har både tid og overskud til at tilegne dig nye kompetencer. 

Læg en plan for, hvordan du vil håndtere det ekstra arbejdspres og vis, hvordan dit udvalgte forløb kan passe sammen med dine opgaver og arbejdspladsens behov. 

6. Vis, at dine nye kompetencer kan tages i brug med det samme

Kan du bevise over for din leder, at dine nye kompetencer vil gøre en forskel fra dag et, står du med et stærkt kort på hånden. 

Vælg en praksisnær uddannelse og involver din leder i, hvordan I sammen kan sørge for at få omsat din nye viden i praksis. Ofte vil det være muligt at gå i gang med den del allerede i løbet af din uddannelse, da mange kurser og uddannelser benytter sig af f.eks. virkelighedsnære cases eller aktionslæring for at styrke koblingen til de daglige opgaver.

 

7. Skriv dine argumenter ned

Når du er helt skarp på, hvorfor du skal afsted på uddannelse eller kursus, skal du skrive dine argumenter ned, så du er klar til at svare på din leders spørgsmål. 

Vær også klar til at svare på, om din uddannelse er en vej videre til et nyt job, det kan let være en af de ting, der afholder din leder fra at give dig sit ja.

8. Tag et møde med din leder

Alt efter, om du vil tilmelde dig et kort kursus eller en længere uddannelse, er det en god idé at booke tid i kalenderen til en grundig snak med din leder. 

Du kan også vælge at tale uddannelse til din MUS-samtale, hvor dine planer for kompetenceudvikling kan indgå i et større billede af din udvikling som medarbejder. 

 

9. Får du et nej? Giv ikke op

Selvom din leder i første omgang afviser dit ønske om kompetenceudvikling, skal du ikke give op. Måske handler afslaget om dårlig timing, måske har du valgt et forløb, der er for dyrt. Sørg for at få en begrundelse for afslaget, så du kan undersøge, om der findes anden alternativ kompetenceudvikling, der passer bedre til den aktuelle situation på din arbejdsplads.

Får du et ja…

Tillykke, du er nu klar til at tage hul på et nyt og vigtigt kapitel i din faglige og personlige udvikling. Husk at skrive din og din leders aftale ned i en mail, så I også senere på året er enige om, hvad I har aftalt. 

Hvorfor vælge Komponent?

Læs mere Læs mindre

Komponent er kommunernes udviklingscenter og har i over 20 år specialiseret sig i rådgivning og undervisning af kommunalt ansatte.

Vi er sat i verden for at hjælpe dig, din afdeling og din organisation. Vi kender det kommunale og offentlige maskinrum indefra, og vi forstår, hvordan det er at arbejde i en politisk styret organisation.

Når du deltager på en uddannelse hos Komponent, kan du være sikker på at blive undervist af praktikere, der kender din hverdag og de udfordringer, du står overfor i din hverdag

Søg kompetencefondsmidler

Læs mere Læs mindre

Vidste du at du kan ansøge om støtte til kompetenceudvikling? Alt afhængig af din stilling og organisation kan du ansøge om støtte hos en af følgende kompetencefonde: 

Søg støtte

Den Kommunale Kompetencefond
Den Regionale Kompetencefond
Den Statslige Kompetencefond

Det er også muligt at ansøge om støtte for en hel gruppe medarbejdere.