Uddannelsen er udviklet inden for rammerne af bekendtgørelse nr. 916 af 27/06/2016 om undervisning af personale, der betjener renseanlæg for spildevand.
Danmark har brug for dygtige driftsledere der kan sikre velfærd, miljø og sikker drift gennem de rigtige investeringer og fornyelser.
Velfungerende kloaksystemer og renseanlæg er afgørende for folkesundheden og et rent miljø, og i vores del af verden betragtes det som en selvfølge, at kloakker og renseanlæg fungerer fejlfrit og ubemærket.
Os, der arbejder med kloakker, pumpestationer, renseanlæg mm. ved godt, at den høje standard, der er en selvfølge for vores kunder, ikke kommer af tilfældigheder. Den er et resultat af en lang og vedholdende indsats. I centrum af den indsats står forsyningsselskabernes medarbejdere med driftslederansvar. Alle renseanlæg skal overholde strikte udlederkrav og en lang række andre krav fra love og regler.
I de senere år er renseanlæggene blevet mødt med en lang række af nye forventninger. Der er øget fokus på badevandskvalitet. Der er krav om energioptimering eller ligefrem energioverskud. Der er krav om en evig økonomisk optimering. Der er forventning om medvirken til klimasikring. Helt grundlæggende er dog til en hver tid kravet om lovlig drift.
Driftslederuddannelsen er et krav for de medarbejdere, der har ansvaret for den lovlige drift. En driftsleder skal ikke være ekspert på alle områder af renseanlægsdrift, men en driftsleder skal have en indgående forståelse for de mange forskellige processer og handlinger, der tilsammen giver og opretholder den sikre og lovlige drift af renseanlæg til en hver tid.
Den lovpligtige driftslederuddannelse sikrer dig de nødvendige kompetencer til at opretholde en lovmedholdelig drift på et bæredygtigt grundlag for miljø, anlæg og folkesundhed.
Tilrettelæggelse
Uddannelsen er på 3 moduler som afsluttes med en eksamen.
Modul 1; Myndighed og miljøforståelse, - her opnår du bl.a. viden om miljøpåvirkning, lovgivning, retningslinjer og retshåndhævelse
Modul 2; Ledelse og samskabelse, - her opnår du bl.a. viden og indsigt i at lede andre gennem dig selv med afsæt i forskellige ledelsesteorier og en test på egne præferencer.
Modul 3; Teknisk drift og vedligeholdelse, - her opnår du bl.a. viden om den tekniske drift, spildevandsprocesser og vedligeholdelse af anlægget.
Du skal både før og under uddannelsen påregne en væsentlig egen indsats. Inden du starter forventer vi at du har orienteret dig i e-bøgerne og til hvert modul regner vi med at du har læst på modulets pensum. Tilsvarende forventer vi at du får lavet de øvelsesopgaver som uddeles på modulerne.
Til gengæld sikrer vi dig at du ikke står alene – men bliver allerede på første modul tilknyttet en arbejdsgruppe, som giver dig mulighed for at drøfte pensum og forskellige problematikker.
Du vil på første modul få udleveret alle materialer du skal bruge på uddannelsen, herunder også rammerne for afvikling af eksamen.
Uddannelsen bliver afholdt på Vejlsøhus Hotel & Konferencecenter i Silkeborg. Spørgedag afholdes online og eksamen afholdes hos Komponent i Aarhus.
Pensum vil blive udleveret efter tilmeldingsfristen.
Eksamensform
Uddannelsen afsluttes med 2-delt eksamen, hvor din viden i hele pensum bliver testet.
Du vil inden eksamensdagen få mulighed for at deltage i en spørgedag, hvor du/studiegruppen kan stille spørgsmål til underviserne.
Den første eksamen afprøver din viden indenfor Teknisk drift og vedligeholdelse og er på 3 timer.
Den anden eksamen afprøver din viden indenfor myndighed-, miljøforståelse og ledelse. Denne eksamen er ligeledes på 3 timer.
Du har til eksamen rådighed over egne notater, E-bøger, kompendie, egen regnemaskine, men vil ikke have adgang til internettet.
Eksamen afvikles anonymt, hvilket betyder at du får tildelt et tal, som skal noteres på alle de dokumenter der afleveres til bedømmelse.
Undervisere/oplægsholdere
Uddannelsen udbydes i samarbejde med Miljøstyrelsen, KL og Spildevandsteknisk Forening.
Den samlede pris for uddannelsen er ekskl. moms.
Prisen dækker undervisning, undervisningsmaterialer, forplejning og overnatning på modul 1, 2 og 3 samt spørgerdag og eksamen.
1. Reeksamen er inkluderet i prisen.
Effter fristen er tilmelding bindende.
Målgruppen er primært driftsledere, men også teamledere, miljøteknikere, laboranter og driftsassistenter ved spildevandsforsyningsanlæg kan have gavn af uddannelsen.
Program
Til dette modul "Myndighed og miljøforståelse" finder du pensum i lærebogen om Miljøforståelse, myndighed og ledelse.
Vi forudsætter at du inden kursusstart har læst de afsnit, der handler om myndighed, jura og miljøforståelse (kapitel 1-11), da vi ved af erfaring, at du får langt mere ud af undervisningen når du har læst lærebogen, inden du tager afsted.
Endelig hjælper gode studievaner allerede fra start, dig på vej til forløbets afsluttende eksamen.
Du finder E-bogen her: https://www.cok.dk/lovpligtige-driftslederuddannelse-spildevandsforsyningsanlaeg
Samtidig får du, ved modulets start, E-bogen i papirformat, så du kan lave noter fra undervisningen, fra egen læsning og fra dit netværksarbejde.
Du skal medbringe følgende til kurset:
- Den spildevandsplan, der er gældende i din kommune (dvs. i den kommune, hvor du skal være driftsleder)
- Den gældende udledningstilladelse for forsyningens eller virksomhedens renseanlæg. Hvis forsyningen eller virksomheden har flere renseanlæg, så find udledningstilladelsen for det største renseanlæg
- Den gældende beredskabsplan for anlægget.
Du skal tænke over følgende før du kommer på kurset:
- Hvordan foregår samarbejdet med spildevandsproducenterne i din kommune
- Hvordan foregår samarbejdet med miljømyndighederne
- Hvad sker der, hvis I har uheld eller driftsforstyrrelser på renseanlægget eller i ledningsnettet
- Overvej hvilke ressourcer I har til rådighed i forsyningen, hvis uheldet er ude.
Etablering af læse/netværksgrupper
Forventninger til kursisterne og til lærerne
Eksamenen - hvor meget tid skal man bruge på at læse, hvad forventes af kursisterne og hvordan foregår eksamenen?
Hvad betyder det, at der er en masse lovgivning, der skal overholdes?
Hvorfor skal spildevandsafledning reguleres?
Hvordan får driftslederen kendskab til love m.v. og holder sig orienteret om afgørelser, der har betydning for spildevandsanlægget?
Hvilken betydning kan en udledning have for vandmiljøet?
Hvad er miljøfremmede stoffer?
Hvordan vurderes, hvilken tilstand et vandområde har?
Faglig leder Jannie Holmegaard Andersen, Frederikshavn Forsyning
Driftslederens opgave, når forudsætningerne ændrer sig hurtigere end vores anlæg kan ændres
Kort gruppearbejde om håndtering af driftslederens ansvar.
Produktionschef Jacob Andersen, Hjørring Vandselskab A/S
Advokat, Partner Pia Lisbeth Nielsen
Tilslutningstilladelser
Udledningstilladelser
Spildevand i det åbne land.
Forbud
Påbud
Politianmeldelser.
Pause
Pause
Situationsbestemt Ledelse, med øvelse
- læsepause & spørgsmål til egen test
- Oplæg om kommunikation & samarbejde med afsæt i MBTI
Pause
Pause
Øvelse
Pause
Pause
- APV
- Risiko for sygdomssmitte
- Velfærdsforanstaltninger
- Ansvar for fremmed arbejdskraft
- Gruppearbejde, plenum og opsamling
Jens Kr. Winbladh
Chefcoach og manager Frank Bertelsen, underviser ved Komponent
Mikkel Algren Stokholm-Bjerregaard, Head of Innovation wastewater | PhD | Process engineer, KRÜGER A/S
Jan M. Jørgensen, Konstitueret Afdelingsleder, Miljø - Slagelse Kommune, tidligere Senior projektleder hos SK Forsyning A/S
- Besvarelse af spørgsmål
Øvelser omkring slamalder.
Evt. yderligere opsamling på opgaver fra dagen før.
Øvelser omkring Bio-P.
Slutdisponering i forhold til kvalitet
Udrådning af slam
Mindre øvelser undervejs til øvelse af beregninger omkring opkoncentrering.
Evt. opsamling på opgaver fra dagen før.
Jan M. Jørgensen, Konstitueret Afdelingsleder, Miljø - Slagelse Kommune, tidligere Senior projektleder hos SK Forsyning A/S