Med Den Offentlige Formidler- og Underviseruddannelse® (DOFU) får du både redskaberne og den trygge øvebane, der gør dig til en mere sikker og professionel formidler og underviser. Du opnår et solidt fundament, som er med til at skabe den bedst mulige læring hos dine lyttere.
Udgivet den 02-06-2021

Står der formidlingsopgaver på din to do-liste? Og kan du mærke, at du får kriller i maven, før du stiller dig op foran dit publikum? Så er Komponents Den Offentlige Formidler- og Underviseruddannelse® (DOFU) uddannelsen for dig.

– På DOFU’en får du som grøn eller lidt mere garvet formidler en vifte af gode og konkrete redskaber, som du kan bruge, når du stiller dig op foran dine kollegaer internt i organisation eller for eksterne udenfor organisationen. Samtidig giver uddannelsen dig mulighed for helt konkret at træne i et trygt læringsrum, siger Mette Ranum Laustsen, der er konsulent hos Komponent og underviser på DOFU.

På DOFU’en mødes en bred vifte af faggrupper, der alle har det til fælles, at formidling i den ene eller den anden form er en del af jobbeskrivelsen. På holdene møder du f.eks. lægesekretærer, biblioteksmedarbejdere, borgerservicemedarbejdere, systemadministratorer, IT-ansvarlige, sygeplejersker, studievejledere, AC-medarbejdere, koordinatorer, lønkonsulenter, ledere og mere erfarne undervisere.

– Det helt unikke ved DOFU’en er, at deltagerne underviser hinanden i pensum. Det er en stor udfordring for både de nye og de mere garvede formidlere, som alle bliver rykket ud af deres comfortzone på en tryg og lærerig måde. Vi kan se, at deltagerne lærer enormt meget af at observere hinandens undervisning, og der sker virkelig noget med folk i løbet af en DOFU. De rykker sig simpelthen så meget både formidlingsmæssigt og personligt, siger Mette Ranum Laustsen.

En af de ting, der er særligt fokus på DOFU’en, er, at formidling ikke er lig med læring. For selvom du er en dygtig formidler, kræver det noget andet og mere at skabe ægte læring hos deltagerne.

– På uddannelsen har vi meget fokus på, hvordan vi interagerer med og engagerer vores tilhørere gennem f.eks. gruppearbejde, forskellige processer, digitale virkemidler mm., så vi bedst mulig sikrer, at tilhørerne får lyst til at gør noget anderledes efter at have lyttet til vores budskaber. Det er nemlig først der, vi kan tale om, at der er sket læring til gavn for hele tilhøreren og deres organisation, siger Mette Ranum Laustsen.

Vil du gerne afsted på Den Offentlige Formidler- og Underviseruddannelse®? Her er et par gode argumenter til din leder

Når jeg har været afsted på DOFU:

  • skaber vi bedre læring i organisationen. Jeg har fået redskaberne til at formidle, så kollegaerne forstår, hvad jeg siger, og vi får mindre bøvl, fordi jeg ved, hvordan jeg skal formidle det rigtige budskab til den rigtige målgruppe på det rigtige tidspunkt.
  • er jeg mere motiveret for at påtage mig nye formidlings- og undervisningsopgaver. Det betyder, at du slipper, eller at vi ikke behøver at hyre eksterne ind.
  • er jeg blevet en mere sikker formidler, der bruger langt mindre mental energi og arbejdstid på at forberede min formidling. Det betyder, at der er plads til andre opgaver i mit hoved og på mit arbejdsbord.

Læs mere om Den offentlige formidler- og underviseruddannelse®.

Læs mere Læs mindre
Vil du høre mere? Så ringer vi til dig

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Komponent kan hjælpe dig, eller vil du have mere information? Udfyld formularen, så ringer vores ekspert til dig. 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

MRL
Konsulent
Mette Ranum Laustsen
DBJ
Koordinator
Dorthe Bidstrup Jensen