Det smitter af på hele organisationen, når samarbejdet mellem cheferne fungerer. Men hvad skal der til for, at samarbejdet i chefgruppen kører på skinner? Det har Komponent været med til at undersøge i regi af Væksthus for Ledelse sammen med en række chefgrupper i kommuner og regioner.
Udgivet den 20-01-2022

Et velfungerende samarbejde i chefgruppen er altafgørende for at sikre det tværgående samarbejde såvel som en stærk drift og udvikling af de forskellige fagområder. Men det kan af og til være en udfordring at arbejde og tænke på tværs, når de forskellige områder er organiseret i søjler med hver deres faglige ansvar og fokus.

”Fællesskabet bliver især udfordret, når der skal spares penge, og det hele kommer til at handle for meget om økonomi. I de situationer er det ekstra vigtigt med en tydelig direktion, der også tænker på tværs af de faglige siloer,” siger Jonatan Schloss, der er direktør i Komponent og udpeget af KL til formand for Væksthus for Ledelse.

På baggrund af interviews med knap 40 chefer og direktører i kommuner og regioner identificerer Væksthus for Ledelse i en ny publikation, hvad der hæmmer og fremmer samarbejdet og giver syv anbefalinger til at styrke det. 

”Chefgruppen skal tage et fælles ansvar for de svære og upopulære beslutninger. Et frugtbart professionelt samarbejde kræver, at der i chefgruppen er nogle stærke personlige relationer. Og det handler om mere end bowling og smalltalk ved kaffeøen,” siger Lene Roed, Forhandlingsfællesskabet og næstformand i Væksthus for Ledelse.

Undersøgelsen viser, at det styrker samarbejdet i chefgruppen, når:

  1. Den øverste direktør har klare forventninger til chefgruppen
  2. Direktionen sætter rammer for samarbejdet
  3. Chefgruppen får ansvar og involveres i beslutninger
  4. Cheferne dyrker de indbyrdes personlige relationer
  5. Cheferne har fokus på den fælles ledelsesopgave
  6. Cheferne engagerer sig i hinandens områder og tør være uenige
  7. Cheferne samarbejder med det politiske niveau

Publikationen kan hentes eller bestilles gratis her: Stærkt samarbejde i chefgruppen - Lederweb.

Kontakt Per Møller Janniche eller Bibi Asklund, hvis du vil vide mere om undersøgelsen eller Komponents arbejde med chefgruppers samarbejde. Du finder kontaktoplysningerne i højre side. 

Om Væksthus for Ledelse

Bag publikationen står Væksthus for Ledelse – et samarbejde mellem KL, Danske Regioner og For­handlings­fællesskabet om at udvikle og synliggøre god ledelse i kommuner og regioner. Læs mere på www.lederweb.dk.

Læs mere Læs mindre
Vil du høre mere? Så ringer vi til dig

Vil du vide mere om, hvordan vi har løst denne opgave? Udfyld formularen, så ringer vores ekspert til dig. 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Du kan også ringe på vores hovednummer 8779 6300 eller skrive til hej@komponent.dk. Så sørger vi for, at din henvendelse lander det rigtige sted, og du hører straks fra os.

Per Møller Janniche
Chefkonsulent
Per Møller Janniche
JOSC
Direktør
Jonatan Schloss