Lær reglerne, så du ved, hvordan du/I kan og skal handle, hvis I undtagelsesvis bliver nødt til at anvende magt over for en borger. Fokus på akut magtanvendelse og magtanvendelse med forhåndsgodkendelse.

Reglerne om magtanvendelse træder i kraft, hvis en medarbejder undtagelsesvis er nødt til at foretage en handling, som har konsekvenser for borgerens rettigheder til f.eks. bevægelsesfrihed, privatliv og personlig integritet. 

Hvis du som f.eks. personale på f.eks. en plejeenhed eller et bosted er nødt til at gøre brug af magtanvendelse, er der en række regler og retningslinjer, du skal overholde. 

Det gælder både i forhold til selve magtanvendelsen og i forhold til registrering og indberetning.

Hvis du har et godt kendskab til lovgivningen, har du nemmere ved at vurdere hvornår og hvordan, du kan gøre brug af magtanvendelse, hvis behovet opstår. 

Det hjælper dig, fordi du er i stand til at foretage en faglig vurdering hurtigt og korrekt. Og det hjælper borgeren, fordi du har mulighed for at beskytte ham eller hende og samtidig sikre, at et indgreb i de basale rettigheder er så minimalt som muligt og i øvrigt i overensstemmelse med lovgivningen.

2.795 kr.
Varighed: 1 dag
Se tid og sted for det valgte forløb
Komponent Herlev, Lyskær 3 ef, 1. sal, 2730 Herlev
30. september 2025 kl. 9.00 - kl. 15.30
Din tilmelding er bindende efter tilmeldingsfristens udløb. Du kan stadig tilmelde dig efter fristen, hvis der er plads.
Se hvad prisen inkluderer

Prisen er ekskl. moms og dækker undervisning og materialer. Faktura sendes ud 3-4 uger før kursusstart. Optagelse på aktiviteten sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne, men kan stadig ske efter fristens udløb, hvis der er plads. Tilmeldingen er bindende efter fristens udløb.

Et grundigt og brugbart indblik i regler om magtanvendelse 

På dette kursus gennemgår vi sammen de grundlæggende forudsætninger, som skal være tilstede, hvis du er nødt til at udøve magtanvendelse. 

Vi ser også på, hvad de opdaterede regler (som trådte i kraft senest 1. januar 2025) har af konsekvenser for dit arbejde med borgere med betydelige psykiske funktionsnedsættelserne. Og vi kommer til at gå i dybden med dilemmaerne i lovgivningen, så du får mulighed for at forholde dig til, hvordan du kan og bør handle – også i de situationer, der ligger i gråzonen. 

Det gør vi gennem konkrete og praksisnære eksempler, som du dine medkursister forholder sig til undervejs. Dermed får du ikke blot viden om lovgivningen, du får også mulighed for at relatere reglerne til de borgere og de arbejdssituationer, du kender fra dagligdagen. 

På kursusdagen vil underviser Birgitte Guldbrandsen guide dig gennem følgende regler, begreber og snitflader: 

  • Magtanvendelse og reglernes afgrænsning i forhold til f.eks. omsorgspligt, nødret, nødværge og behandlingsområde
  • Krav om samtykke
  • Reglernes målgrupper og de regler, som gælder for de forskellige målgrupper
  • Reglerne om akut magtanvendelse, herunder fastholdelse og afværgehjælp – også afgrænset til regler om guiding og konfliktafværgelse
  • Reglerne om magtanvendelse, som kræver forhåndsgodkendelse af handlekommunen, herunder særlige døråbnere, seler og tryghedsskabende velfærdsteknologi som f.eks. situationsbestemt kamerakig, låsning og sikring af yderdører og døre i fællesarealer
  • Fastholdelse i hygiejnesituationer
  • Det Socialfaglige Nævn vedrørende Magtanvendelse over for Borgere med Handicaps kompetence til at træffe afgørelse om om, hvorvidt en kommune kan anvende magt i form af kamerakig, låsning og sikring af skabe og skuffer m.v. eller adgang til en borgers bolig i et botilbud.
  • Orientering og dialog med pårørende, værge og fremtidsfuldmægtig. 

Gennemgangen af reglerne for magtanvendelse sker med udgangspunkt i følgende paragraffer i serviceloven:

  • Akut magtanvendelse, herunder fastholdelse jf. §124 d og afværgehjælp jf. §124 c, afgrænsning og guiding og konfliktafværgelse jf. §124 b
  • Magtanvendelse, som kræver forhåndsgodkendelse, herunder særlige døråbnere jf. § 125, stofseler jf. § 128, tryghedsskabende velfærdsteknologi jf. §§ 128 b og 136, herunder anvendelse af situationsbestemt kamerakig, låsning og sikring af vinduer og yderdøre jf. § 128 c, låsning og sikring af døre i fælles opholdsrum, servicearealer og fælleskøkkener, låger jf. §§ 128 d, e og f.
  • Fastholdelse i hygiejnesituationer, jf. §136 a og c.
  • Det Socialfaglige Nævn vedrørende Magtanvendelse over for Borgere med Handicaps kompetence jf. §§ 128 b, 128 h og 128 g. 

Regler om flytning uden samtykke i servicelovens §§ 129, 129 a og 136 f er ikke en del af dette kursus. Hvis du vil have indblik i disse regler, anbefaler vi kurset om socialpædagogisk støtte, botilbud og flytning uden samtykke.

Dit udbytte: Vigtig viden, så du kan handle korrekt og sikkert

Når du er færdig med kursusdagen, vil du:

  • Have et solidt indblik i reglerne for magtanvendelse
  • Vide hvilke forudsætninger, der skal være tilstede, hvis du undtagelsesvis må gøre brug af akut magtanvendelse
  • Vide hvornår der er behov for en forhåndsgodkendelse til magtanvendelse – og hvad din arbejdsplads skal gøre for at få denne
  • Have styr på reglerne om, hvordan du registrerer og indberetter akut magtanvendelse
  • Være klædt på til dialogen om magtanvendelse med dine kollegaer såvel som med borgere, pårørende og værger. 

Er du i målgruppen?

Kurset er for fagligt personale på bosteder, plejecentre, dagtilbud og lignende, der arbejder med borgere med betydelige psykiske funktionsnedsættelser. 

Kursusdagen er også relevant for sagsbehandlere, der træffer afgørelse om forhåndsgodkendelse af magtanvendelse i form af f.eks. stofseler, tryghedsskabende velfærdsteknologi og fastholdelse i hygiejnesituationer. 
 

arbejde computer

Underviser

Birgitte Guldbrandsen er en erfaren underviser og mangeårig juridisk konsulent i Silkeborg Kommune. Hun har indgående kendskab til regler og praksis på magtanvendelsesområdet fra både udfører- og myndighedsvinklen. 

Birgitte Guldbrandsen har en baggrund som underviser og censor på VIA University College og Schultz Campus. Hun har desuden været ansat i Ankestyrelsen, Det Sociale Nævn og DUKH.

 

Skab fælles fokus og retning med lokalt kursus

Der er flere fordele ved at holde et kursus i egne lokaler. I får et fælles afsæt med fokus på jeres egen praksis og kontekst, og fordi I selv står for lokaler og forplejning, er prisen pr. deltager oftest lavere end på åbne kurser. Kontakt os, hvis vi skal beregne en pris baseret på indhold, afholdelsessted og antal deltagere.

Læs mere Læs mindre

Vil du høre mere? Så kontakter vi dig

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Komponent kan hjælpe dig, eller vil du have mere information? Udfyld formularen, så vender vores ekspert tilbage til dig. 

Program

Morgenkaffe og the
Programmet vil indeholde nedenstående områder
Magtanvendelse og reglernes afgrænsning i forhold til f.eks. omsorgspligt, nødret, nødværge og behandlingsområde
Krav om samtykke
Reglernes målgrupper og de regler, som gælder for de forskellige målgrupper
Reglerne om akut magtanvendelse, herunder fastholdelse og afværgehjælp – også afgrænset til regler om guiding og konfliktafværgelse
Reglerne om magtanvendelse, som kræver forhåndsgodkendelse af handlekommunen
Herunder særlige døråbnere, seler og tryghedsskabende velfærdsteknologi som f.eks. situationsbestemt kamerakig, låsning og sikring af yderdører og døre i fællesarealer
Fastholdelse i hygiejnesituationer
Det Socialfaglige Nævn vedrørende Magtanvendelse over for Borgere med Handicaps kompetence til at træffe afgørelse om, hvorvidt en kommune kan anvende magt i form af kamerakig, låsning og sikring af skabe og skuffer m.v. eller adgang til en borgers bol
Orientering og dialog med pårørende, værge og fremtidsfuldmægtig.
Opsamling og evaluering
Tak for i dag

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

BRB
Chefkonsulent
Bjarne Richter Bjelke
Helle Richter Wester Jensen
Koordinator
Helle Richter Wester Jensen