DK2020 giver danske kommuner mulighed for at løfte deres lokale klimaarbejde yderligere og efter internationale standarder.
Adskillige kommuner har allerede vedtaget ambitiøse lokale klimaplaner, der lever op til Parisaftalens mål om CO2 neutralitet i 2050.Og flere kommuner er på vej ind i det grønne fællesskab med tiltag, der på forskellig vis indfrier målsætningen.
Det handler om at forebygge og tilpasse kommunen til de klimaudfordringer de står overfor nu og i fremtiden, dokumentere de klima- og miljømæssige, økonomiske og sociale gevinster, som følge med den grønne omstilling og sikre en bred forankring af klimaindsatsen hos borgere, selskaber og samarbejdspartnere.
KL og Komponent står klar til at understøtte kommunerne med realiseringen af de lokale klimaplaner.
Med tilbud om udviklingsforløb i strategisk klimaledelse vil vi sammen med kommunerne skubbe på udviklingen fra plan til proces og fra proces til resultater.
Oplægsholdere
Vi har lavet et spændende program, hvor du kan møde:
- Stine Johansen, direktør i KL
- Emilie Hvidtfeldt, direktør i C40 Danmark
- Niels Højberg, tidl. stadsdirektør
- Lars Frelle-Petersen, departementschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
- Annika Agger, forfatter og lektor ved RUC
- Og flere…
Ledelsesforløb er målrettet fagdirektør, chefer, ledere og ledende forvaltningsmedarbejdere (projektlederen) på klima- og miljøområdet med primært ansvar for kommunens klimahandleplan.
Man deltager som gruppe (op til 6 personer fra samme kommune) for at styrke ledelseskæden og for at udnytte potentialerne i fælles læring.
60.000 kr. per kommune, som kan deltage med op til 6 personer per ledergruppe.
Man kan undervejs i forløbet vælge at skifte et eller flere medlemmer ud afhængig af tema, dvs. man kan vælge at invitere fx en direktør fra et kommunalt ejet forsyningsselskab eller en central erhvervsaktør i kommunen med i sin ledergruppe for at styrke forankringen af strategien indenfor egen kommune.
Fem temaer og fem udviklingsdage i 2023-2024
Forløbet er tilrettelagt som et progressivt forløb over 5 temaer, hvor vi dels sætter fokus på strategirealisering som disciplin efter akademiske standarder, dels faciliterer at I som kommunegruppe kan arbejde struktureret med realiseringen af egen plan og sparre med andre kommuner. Hvert tema behandles på et heldagsmøde med relevante cases og ekspertoplæg fra bl.a. CONCITO, C40, DeltagerDanmark og Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse.
Forløbets temaer er bygget op over tre elementer: Teori, praksis og workshop. Strategirealisering kobles gennemgående i forløbet til hhv. kommunen, de kommunale selskaber samt borgere og civilsamfund.


Program
Intro til det teoretiske rammeværk, en samlet model for strategirealisering og den strategiske ledelsesopgave med flere samtidige strategier.
Kompleksiteten i klimahandleplanerne er stor og selvom indsatser og løsninger ligger indenfor den kommunale geografi, ligger mange af dem udenfor kommunens direkte indflydelsesmulighed. Hvem er de væsentligste interessenter med betydning for realiseringen af klimaplanen i jeres kommune, og hvilken rolle spiller de?
v. Stine Johansen, direktør i KL og bestyrelsesmedlem i Komponent klimaområdet
- Strategirealisering i kommuner, selskaber og andre aktører
v. Jesper Rosenberg Hansen, professor ved Institut for Virksomhedsledelse og tilknyttet Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet
v. Emilie Hvidtfeldt, direktør i C40 Danmark
- Klimastrategien på dagsordenen
v. Jesper Rosenberg Hansen, professor ved Institut for Virksomhedsledelse og tilknyttet Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet
v. Bente Bundgård Jokumsen, chefkonsulent i sekretariat for Klima, udvikling og kommunikation i Frederikshavn Kommune
Hvordan sikrer I klimaejerskab på tværs af forvaltninger, fagligheder og niveauer, dvs. ledelsesrollen som forandringsagent i hele organisationen?
Vi ser nærmere på betydningen af intern organisering, kultur og relationer.
- Hvordan skaber man sammenhæng mellem klimastrategi og andre serviceområder, fagligheder og interesser?
- Hvordan er strategi forskelligt i kommunale selskaber og i selve kommunen?
- Hvordan får man klimaindsatser på dagsordenen hos alle medarbejdere?
v. Jesper Rosenberg Hansen, professor ved Institut for Virksomhedsledelse og tilknyttet Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet
v. Morten Westergaard, klimachef i Middelfart Kommune, Herle Klifoth, chef for Sundhed og Rehabilitering i Gladsaxe Kommune, Pernille Madsen, centerchef for særlige social indsats, Helsingør Kommune
v. Niels Højberg, tidl. stadsdirektør i Aarhus Kommune og nu tilknyttet Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet og Komponent
v. Ina Bøge Eskildsen, chefkonsulent, programleder for Aarhuskompasset og ledelsesekspert i forandringsledelse, Aarhus Kommune
v. Lars Frelle-Petersen, departementschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Teoretisk zoomer vi ind på samspil mellem top-down og bottom-up initiativer.
Desuden ser vi nærmere på og arbejder med borgerinvolvering.
- Hvordan sikres samspil mellem top-down og bottom-up initiativer?
- Hvordan sikrer man, at borgere og andre aktører løbende inddrages i processen?
- Hvordan kan man åbne sin strategi op?
v. Jesper Rosenberg Hansen, professor ved Institut for Virksomhedsledelse og tilknyttet Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet
v. et panel af kommunalpolitikere og klimachefer
v. lektor Annika Agger, Roskilde Universitetscenter
v. Dan Holt Højgaard, chef for lokal grøn omstilling og økonomichef og Mads Schou, konsulent, begge i DeltagerDanmark
Eftermiddagen tilrettelægges som en kombination af korte inspirationsoplæg og workshop, hvor I arbejder med forskellige ledelsesmæssige værktøjer til øget borgerinvolvering i jeres klimaplaner.
På samme vis er det at arbejde med meningsfuld opfølgning og datagrundlag i et læringsperspektiv centralt for at kunne understøtte adfærdsændringer.
Endelig er strategirealisering en proces, hvor også genbesøg og reformulering med baggrund i opfølgning og læring er afgørende.
- Hvordan kan man forstå opfølgning mere dynamisk og bredere, så det ikke bare er simpel opfølgning på mål?
- Hvordan sikrer man læring i opfølgningen – og som input til fremtidige strategier?
- Hvad betyder data i strategirealiseringen? Herunder hvordan man sikrer mere databaseret strategisk analyse og opfølgning?
v. Jesper Rosenberg Hansen, professor ved Institut for Virksomhedsledelse og tilknyttet Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet
v. Ida André Stoltze Rasmussen, chefkonsulent i Komponent og et panel af chefer på teknik- og miljøområdet.
v. Tue Damsø , projektleder for DK2020 i CONCITO
Workshoppen faciliteres af CONCITO
v. Jane Møller-Pedersen, kontorchef i KL
Vi zoomer ind på din ledelsesrolle i løbende at tilpasse jeres klimaplan.
Tema 5 tilrettelægges endeligt i løbet af 2023 med afsæt i jeres behov og fremdrift.