Komponent tilbyder nu et længe efterspurgt modul, som sætter fokus på fremtidens vagtplanlægning. Forløbet har til formål at udvikle de studerendes kompetencer inden for vagtplanlægning fx i ældreplejen og på hospitaler.
Udgivet den 20-02-2023

Vagtplanlægning er en kommunal og regional nøgleopgave, der påvirker medarbejderne – og i sidste ende også den enkelte borger. For en god vagtplan sikrer, at der er det rette personale til de rette opgaver fx i ældreplejen og ude på hospitalerne.

Når fx overenskomster skal omsættes til en konkret vagtplan ude i kommuner og regioner, er der mange faktorer, en vagtplanlægger skal være opmærksom på. Vagtplanlæggeren skal blandt andet have viden om de lovgivningsmæssige rammer for vagtplanlægning, have forståelse for de overordnede arbejdstidsregler, skal kunne indsamle, bearbejde og formidle data, have overblikket over kapacitetsudnyttelse og forstå balancen mellem organisation, administration, økonomi og ledelse.

Ifølge Martin Nielsen, som er chefkonsulent hos Komponent, er en god vagtplanlægning ikke blot til gavn for personale og borgere, det taler også ind i de problematikker den offentlige sektor har med rekruttering og fastholdelse:

- Kompetent vagtplanlægning taler direkte ind i udfordringerne med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere, da planlægningen af vagter betyder alverden for både den enkeltes og afdelingens arbejdsmiljø, siger Martin Nielsen, som blandt andet står bag udviklingen af modulet Fremtidens Vagtplanlægning.

Ifølge Tine Høst Olesen, som er enhedschef for Vagtplanenheden på Nordsjællands Hospital, er det afgørende at have fokus op vagtplanlægning i dagligdagen.

- En god vagtplanlægning er med til at sikre, at vores medarbejdere trives. En god vagtplanlægning er også med til at sikre, at vores patienter får den rette behandling til den rette tid. Og så er det også med til at sikre, at vi kan overholde den økonomi, som vi har på hospitalerne, fortæller Tine Høst Olesen, som peger på, at det vigtigste man skal kunne som vagtplanlægger, er at have en stor organisatorisk forståelse.

Nyt modul 

En stor procentdel af en leders budget på både patientnære og borgernære løsninger er bundet op på lønninger, Det er derfor vigtigt at bruge energi på at drive og udvikle den måde, vagtplanlægningen bliver lavet. For at imødekomme dette behov lancerer Komponent modulet, Fremtidens Vagtplanlægning (svarende til 10 ECTS), som kan indgå som en del af Kommunomuddannelsen eller tages som et selvstændigt forløb.

- Det skriger til himlen, at vi ikke har fokuseret på kompetent kompetenceudvikling af vagtplanlægning noget før, fortæller Martin Nielsen og fortsætter:

- Vi ved, at opgaven med vagtplanlægning både er svær, kompliceret, krævende og sjov, så vi er glade for at have udviklet denne ’prototype’ af modulet om Fremtidens Vagtplanlægning, som skydes i gang i efteråret 2023 i Komponent i Herlev.

Modulet indeholder otte undervisningsgange og to læringsgruppedage, og det afsluttes med en mundtlig eksamen. Hovedtemaerne i Fremtidens Vagtplanlægning er de overordnede rammer for vagtplanlægning, planlægning, databehandling, driftsstyring og uformel ledelse.

Martin Nielsen pointerer desuden, at udviklingen af modulet har været anderledes end ved andre moduler:

- Vi har forsøgt at indsamle så mange tanker, dilemmaer og kompetenceudviklingselementer ved at tale med vagtplanlæggere, chefer og undervisere forinden gennem webinarer og korte møder. Det betyder, at forløbet er designet og samskabt med både regionale og kommunale folk, uddyber Martin Nielsen.

Tine Høst Olesen ser frem til at kunne sende sine medarbejdere afsted, og hun understreger vigtigheden af et sådant kompetencegivende forløb.

- Vi ledere har uddelegeret et stort ansvar til vores vagtplanlæggere. Vi beder dem faktisk om at forvalte 80 procent af vores samlede budget. Så vi skylder dem, at de føler sig klædt på til opgaven. Og derfor synes jeg, det er rigtigt vigtigt, at vi langt om længe får en uddannelse til dem, afslutter Tine Høste Olesen.

Læs mere Læs mindre
Vil du høre mere? Så ringer vi til dig

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Komponent kan hjælpe dig, eller vil du have mere information? Udfyld formularen, så ringer vores ekspert til dig. 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

MN
Chefkonsulent
Martin Nielsen
1500x920_CGA
Studievejleder i Hovedstaden, Vordingborg, Ringsted og Bornholm - Kommunomuddannelserne
Claudia Grassi Ahlburg