Komponent har tidligere hjulpet Lejre Kommune med at udvikle en styringsmatrix på det specialiserede socialområde. Derfor lå det lige for, at Lejre Kommune igen kontaktede Komponent, da kommunen ønskede et lignende redskab på ældreområdet.
”Vi har haft gode erfaringer med Komponent (tidl. KLK, red.). Det var oplagt, at de skulle hjælpe os igen. Ældreområdet har mange forskellige typer ledelsesinformation og styringsredskaber, og det er et område med mange serviceydelser og ting, der bliver bemidlet. Vi manglede at få samlet det hele i en styringsmatrix,” forklarer Henrik Frølund Søtorp, der er leder af økonomistyring i Lejre Kommune.
Understøtter dialogbaseret tilgang
Ifølge Henrik Frølund Søtorp arbejder Lejre Kommune med en dialogbaseret tilgang til økonomistyring, hvor lederne på de forskellige områder mødes med direktionen og taler om den økonomiske udvikling. Den tilgang skal den nye styringsmatrix netop understøtte.
”Vi har manglet et værktøj at tale ud fra. Et værktøj, der giver totalt overblik over området, og hvor det hele er komprimeret sammen. Vi er i gang med at implementere værktøjet, og fra april bliver det omdrejningspunkt for de faste samtaler om økonomistyringen”, siger han.
Henrik Frølund Søtorp håber, at den nye styringsmatrix på ældreområdet kan hjælpe kommunen med at holde fokus på de væsentligste ting i forhold til økonomistyringen.
”Vi skal selvfølgelig have fokus på økonomien, men det handler også om de centrale aktivitetstal. Hvad koster en hjemmehjælpstime? Hvad er belægningsprocenten på plejecentrene? Osv. Vi har haft et merforbrug på området, men nu får vi bedre forudsætninger for at træffe de rigtige valg”, forklarer han.
Skræddersyet værktøj
Ifølge Lone Englund Stjer, der er chefkonsulent i Komponent, har Lejre Kommune netop fået et operationelt værktøj, der giver et billede af, hvordan økonomien på ældreområdet ser ud.
”Vi har ikke udviklet en stor generisk model, men taget udgangspunkt i Lejre Kommunes behov. Vi har hjulpet med at afdække, hvilke data der skal bruges, og hvordan de skaffes og vedligeholdes”, forklarer hun.
Når man bruger data i sin ledelse og styring handler det ifølge Lone Englund Stjer bl.a. om at få et fælles sprog til at tale om det ledelsesmæssige, faglige og økonomiske perspektiv på området.
”Datasproget giver ikke svar, men det giver anledning til at stille kvalificerede spørgsmål til både nuværende og fremtidig praksis. Styringsmatrixen kan bidrage til den løbende styring og opfølgning af ældreområdets målgrupper og indsatser samt synliggørelse af de væsentligste udgiftsdrivere på området”, siger hun.
FAKTA
- Styringsmatrixen er opbygget med udgangspunkt i Lejre Kommunes egne aktivitets- og økonomidata.
- Styringsmatrixen indeholder nøgletal beregnet ud fra aktivitets- og økonomidata.
- Styringsmatrixen er opbygget, så det afspejler kommunens bevillingsstruktur.
- Styringsmatrixen indeholder den historiske udvikling af såvel aktivitets- og økonomidata for området.