Som ny politiker har man brug for at lære faget. Det er en stor organisation, man står i spidsen for, og det kræver viden om bestyrelsesværktøjer. Men det må ikke blive en akademisk øvelse – det vil udelukke nogle og være udemokratisk.
Udgivet den 18-08-2022

Det var et af budskaberne, da Komponent satte temaet: ”Kan man uddanne kommunalpolitikere?” til debat på Folkemødet. Budskabet kom fra formand for børne- og skoleudvalget Maj Allin Thorup (K) fra Hørsholm Kommune, som var en af tre deltagere i debatten. De to andre var  kommunalbestyrelsesmedlem Anne Marie Geisler Andersen (RV) fra Esbjerg Kommune og kommunaldirektør Rasmus Bjerregaard fra Holbæk Kommune.

Klima, Covid og krig

Komponent havde taget initiativ til debatten, fordi det er kommunalpolitikerne, som står med de svære beslutninger, som kommunernes slås med, når udfordringerne bliver vildere og vildere: Klima, Covid, krig, mangel på arbejdskraft, kampen for at få flere i folkeskolen til lære mere, unge, der har det psykisk svært osv.

Det er kommunalpolitikerne, som har legitimiteten til at træffe de beslutninger, der skal løse problemerne lokalt. Men en valgperiode kun er fire år, og når mere end 40% af kommunalpolitikerne efter kommunalvalget i 2021 var nye, hvordan klæder man så politikerne på til hurtigt at komme ind i arbejdet? Skal man uddanne? Eller er man som politiker pr. definition kompetent, fordi man har et mandat?

Til det spørgsmål svarede Anne Marie Geisler:

- Der er ting, der er vigtige at vide som medlem af kommunalbestyrelsen. Særligt om rammerne, fordi det har betydning for ,hvad man kan opnå politisk. Men det er vigtigt at huske, at man er valgt på sine holdninger og derfor først og fremmest er politiker i kraft af sine holdninger.

Rasmus Bjerregaard supplerede med perspektivet fra kommunaldirektørens stol:

- Som kommunalpolitiker skal du have styr på det formelle – og det skal forvaltningen hjælpe med. Men uddannelse af kommunalpolitikere kan findes mange steder: I administrationen, i partierne, i ens personlige netværk og i tilbud fra KL og Komponent.

Hvordan skaber man resultater i kommunalpolitik?

Debatten handlede også om, hvordan man som politiker opnår resultater. Centerchef i Komponent Kalle Syberg Kjær, som faciliterede debatten, spurgte om man som en god politiker kan nøjes med at have holdninger, hvis man vil opnå resultater? Til det spørgsmål havde Anne Marie Geisler blandt andet følgende budskab:

- For at være en god politiker, skal du skabe resultater for borgerne – og det kræver meget mere end viden om regler og rammer. Først og fremmest skal man være en god forhandler, man skal være vedholdende og god til at være synlig i pressen.

Maj Allin Thorup understregede, at det i sidste ende er vælgerne, der vurderer, hvad en god politiker er, og at hendes erfaring er, at holdninger ikke er nok:

- For at lykkes i kommunalpolitik skal man have holdninger. Men du skal også have viden og bringe dine de personlige kompetencer i spil. Jeg tror at de personlige kompetencer er det vigtigste, fordi de er afgørende, når man skal omsætte holdninger til resultater.

Rasmus Bjerregaard er på vegne af forvaltningen ofte kommunalbestyrelsens nærmeste rådgiver og sparringspartner. Han mener, at relationer er afgørende:

- Hvis du vil opnå resultater som kommunalpolitiker, så skal man ofte være tålmodig og vedholdende. Hvis du samtidig har humor og prioriterer at opbygge gode til relationer til dine kollegaer i byrådet, så er du godt på vej.

Debatten foregik i Kommunernes Telt på Bornholms Folkemøde. Bag kommunernes Telt står Komponent og KL. Hvis din kommuner ønsker at afholde en debat i Kommunernes Telt på Folkemødet i 2023, så send en mail til centerchef i Komponent Kalle Syberg Kjær: kak@komponent.dk 

Læs mere Læs mindre
Vil du høre mere? Så ringer vi til dig

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Komponent kan hjælpe dig, eller vil du have mere information? Udfyld formularen, så ringer vores ekspert til dig. 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

Kalle Syberg Kjær
Centerchef
Kalle Syberg Kjær
Rune Herlin Kamstrup
Chefkonsulent
Rune Herlin Kamstrup