Omkring seks procent af befolkningen har en funktionel lidelse, der er så alvorlig, at den påvirker deres livskvalitet. Samtidig er sygdommene omgærdet af uvidenhed og fordomme, og det kan spænde ben for, at borgerne får det rigtige tilbud i mødet med sundhedsvæsenet eller jobcentret. Komponent sætter fokus på de funktionelle lidelser med to spændende kurser i samarbejde med afdelingen Funktionelle Lidelser ved Aarhus Universitetshospital.
Udgivet den 25-03-2021

Funktionelle lidelser er efterhånden en veldokumenteret diagnose. Alligevel bliver sygdommen mange steder stadig betragtet som en skraldespandsdiagnose, som gives til patienter og borgere, der i virkeligheden ikke rigtigt fejler noget. Og den misforståelse kan give problemer, når borgeren møder både sundhedsvæsenet og kommunens jobcenter.

– Mange borgere med funktionelle lidelser har oplevet ikke rigtigt at blive taget alvorlige i sundhedsvæsenet, samtidig med at de er blevet set som lidt af en plage i jobcentret, hvor de ofte kommer med meget lange og komplicerede forløb. Derfor er det vigtigt, at vi får skabt en større forståelse for, at funktionelle lidelser er en reel sygdom, og at gruppen af borgere har brug for relevante tilbud, hvis de skal have en chance for at få det bedre og komme videre i systemet, siger Line Lynge Nielsen, der er projektkoordinator ved afdelingen Funktionelle Lidelser ved Aarhus Universitetshospital, hvor de forsker i og behandler funktionelle lidelser. Hun fortsætter:

– Derfor har vi siden 2013 arbejdet med et udvikle et ambassadørkorps, som vi klæder på med den nyeste viden om funktionelle lidelser, så de kan gå ud og fortælle om sygdommen blandt borgere, ledere og kollegaer og på den måde være med til at øge kvaliteten i indsatsen for den her målgruppe. Og faktisk er det helt vildt at opleve, hvor meget vores ambassadører får ud af to dages kursus og hvor stor en forskel, de kan gå ud og gøre efterfølgende. 

En overset gruppe, der skal mødes med forståelse

En af de kommuner, der igennem de seneste år har haft stor opmærksomhed på de funktionelle lidelser er Holstebro Kommune. Her har bl.a. afdelingsleder ved Kultur, Erhverv og Arbejdsmarked, Margit Dam, været med til at sætte fokus på sygdommen.

– På et tidspunkt fik vi færten af, at der faktisk går næsten lige så mange rundt med en funktionel lidelse som med en depression. Samtidig var det en meget overset gruppe, hvor vi ofte var i tvivl om, hvad vi kunne gøre for dem, når vi mødte dem på jobcentret. Nu har vi udviklet et særligt forløb målrettet målgruppen og i det hele taget fået en større forståelse for, hvordan vi kan give dem bedre vilkår for at fungere på dagens arbejdsmarked, siger Margit Dam, der ikke er i tvivl om, at det giver mening at sætte fokus på de funktionelle lidelser. 

– Måske kan det virke dyrt at lave særlige indsatser målrettet personer med funktionelle lidelser, men spørgsmålet er, om det ikke bliver lige så dyrt, hvis vi bare knokler på og får dem kørt helt ned, så de måske havner på en førtidspension. Hvis vi i stedet kan give dem redskaberne til at respektere og forstå deres sygdom, så er der trods alt en chance for, at de kommer på fode igen og tilbage på arbejdsmarkedet, siger Margit Dam.

Ambassadørerne holder fokus – og styr på fordommene

Dorthe Meldgård Madsen, der er jobkonsulent i Holstebro Kommune, er en af de ambassadører, der i samarbejde med afdelingen Funktionelle Lidelser arbejder for at sætte fokus på funktionelle lidelser.

– Noget af det, der er rigtig svært, når vi taler funktionelle lidelser, er, at borgerne godt kan blive fanget i en form for håbløshed. Det er ofte lange, lange forløb, de her mennesker har bag sig, og mange af dem har mistet troen på, at de kan få det bedre og få den hjælp, de har brug for hos jobcentret og i sundhedsvæsenet, siger Dorthe Meldgård Madsen, der har været med til at udvikle det særlige undervisningsforløb målrettet målgruppen i Holstebro Kommune.

– Som ambassadør har jeg lært at spotte en funktionel lidelse og at møde mennesket bag med forståelse. Samtidig har jeg fået redskaberne til at udvikle undervisningsforløb til målgruppen og styrket min evne til at formidle viden om de funktionelle lidelser til kollegaer og samarbejdspartnere som f.eks. arbejdsgivere eller inden for sundhedsvæsenet, siger Dorthe Meldgård Madsen og fortsætter:

– Som ambassadør er jeg altså med til at sikre, at vi holder fokus på målgruppen og fortsat har et tilbud til dem i Holstebro Kommune. Samtidig kan jeg lytte med på gangene og fange, hvis der en sjælden gang opstår fordomme, så jeg kan være med til at bringe fagligheden i spil igen.

To kurser til dig, der vil være med til at sætte fokus på funktionelle lidelser

I efteråret har Komponent to kurser til dig, der vil være klogere på funktionelle lidelser:

Med Online-kursus i funktionelle lidelser får du indsigt i aktuel evidensbaseret viden om funktionelle lidelser samt redskaber til at spotte og håndtere borgere/patienter med funktionelle lidelser. 

Online-kursus i funktionelle lidelser

Landets førende eksperter formidler viden om den nyeste evidensbaserede viden om funktionelle lidelse. Lær, hvordan I håndterer disse borgere bedst muligt!

Læs mere >>

Læs mere Læs mindre
Vil du høre mere? Så ringer vi til dig

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Komponent kan hjælpe dig, eller vil du have mere information? Udfyld formularen, så ringer vores ekspert til dig. 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

DBJ
Koordinator
Dorthe Bidstrup Jensen