Kurset henvender sig til alle inden for det sociale område, der arbejder med inhabile borgere. Flytning uden samtykke vedrører et bredt udsnit af sårbare borgere, og omfatter både mennesker med medfødt og senere erhvervet kognitiv skade, borgere med psykisk funktionsnedsættelse samt personer med demens.
Flyttereglerne gælder både ved flytning fra eget hjem, flytning mellem forskellige boformer og internt i samme botilbud. Den fulde forståelse af reglerne kræver indgående kendskab til Ankestyrelsens praksis og overblik over samspillet mellem forskellige dele af lovgivningen (fx serviceloven, retssikkerhedsloven og værgemålsloven). Ankestyrelsens egne undersøgelser viser, at brugerne oplever dokumentationskravene som vanskelige at arbejde med.
På kurset gennemgår vi både de relevante retsregler, og arbejder praktisk med dem. Du får en forståelse af reglernes rækkevidde, af de vurderinger, der afgør om en sag skal behandles efter reglerne om flytning uden samtykke, af hvordan man dokumenterer, at betingelserne er opfyldt i de enkelte tilfælde, og af de krav der stilles til borgerens retssikkerhed.
Kurset giver deltagerne de nødvendige forudsætninger for at arbejde selvstændigt med sager om flytning uden samtykke, for at vurdere om en sag er omfattet af reglerne, og for at undgå de faldgruber der gør, at mange sager får afslag i fx. Familieretshuset.
Kurset kan med fordel hjemkøbes til egen kommune eller organisation.
Indhold
Vi undersøger eksempelvis, om man kan være samtykkehabil og alligevel være omfattet af personkredsen, hvornår flytning er absolut nødvendig, om der er forskellige betingelser for optagelse i og udvisitering fra forskellige boformer, hvordan man vælger det rette botilbud, og hvordan værgen og de pårørende kan og skal inddrages – men kommer i øvrigt hele vejen rundt. Kurset er tilrettelagt som en kombination af oplæg og gruppearbejde og øvelser, med vægt på aktiv deltagelse gennem udvalgte cases og principafgørelser fra Ankestyrelsen.
Kurset henvender sig til alle inden for det sociale område, der arbejder med inhabile borgere
Efter deltagelse i kurset
- ved du, hvornår en sag skal behandles efter flyttereglerne
- kender du de vigtigste elementer i regelsættet og kan arbejde praktisk med det
- forstår du behovet for og kravene til sundhedsfaglig og socialfaglig dokumentation
- er du opmærksom på begrænsningerne ved de enkelte boformer under serviceloven
- er du klar over behovet for inddragelse af værge, pårørende og advokat, og kender deres forskellige roller
- ved du, hvad Familieretshuset lægger vægt på i indstillingen
- forstår du de procedurer, der skal iagttages ved sagernes behandling
Underviser
Advokat Michael Nathan er selvstændig, praktiserende advokat. Han har i mere end 20 år været optaget på Familieretshusets liste over de advokater, der kan beskikkes i sager om flytning uden samtykke, og har været beskikket i ca. 600 sager herom. Han har tillige undervist i dette og beslægtede emner for en lang række offentlige og private organisationer.
Skab fælles fokus og retning med lokalt kursus
Der er flere fordele ved at holde et kursus i egne lokaler. I får et fælles afsæt med fokus på jeres egen praksis og kontekst, og fordiI selv står for lokaler og forplejning, er prisen pr. deltager oftest lavere end på åbne kurser. Kontakt os, hvis vi skal beregne en pris baseret på indhold, afholdelsessted og antal deltagere.