Komponent og We Do Democracy forener kræfterne i nyt samarbejde, der skal styrke og fremme borgersamlinger og borgerting som metode til at engagere borgere og fremme ejerskab. Blandt de første initiativer er 2x2 dages træningsforløb i organisering og facilitering af borgersamlinger og masterclass i deliberativt demokrati.
Udgivet den 24-05-2023

We Do Democracy og Komponent indgår i et partnerskab, der skal styrke og fremme det deliberative demokrati, også kaldet borgersamlinger og borgerting, i de politiske beslutningsprocesser i hele Danmark. Samarbejdet skal understøtte, at borgerne får en mere aktiv rolle i at diskutere og forme de brede samfundsbeslutninger og mindske afstanden mellem system og borgere.

Det er en ambitiøs samarbejdsdagsorden, der skal styrke de mange byråd og borgere, der er optagede af at engagere sig i og udvikle demokratiet på nye måder og dermed være med til at sikre politisk innovation. Mange danskere tilmelder sig allerede kommunale borgersamlinger og borgerting, hvor de bruger deres fritid på at drøfte komplekse problemstillinger med fokus på f.eks. byudvikling, velfærd, energi og grøn omstilling. 

Partnerskabet skal skabe medvind for denne udvikling gennem projekter, der hjælper kommunerne med at engagere endnu flere borgere i politiske beslutningsprocesser og fremmer borgernes indflydelse på og ejerskab til deres lokalområder. Ambitionen er, at deltagelse skal være normen, ikke undtagelsen. 

Derfor vil We Do Democracy og Komponent forene kræfterne, skabe rammerne, øge anledningerne og styrke kompetencerne til at udvikle og forny det deltagerdrevne demokrati. Blandt de første tiltag i projektet er blandt andet kompetenceforløb og masterclasses om borgersamlinger. Dette skal understøtte kommunerne i at igangsætte og drive borgersamlinger.

Direktør og demokratirådgiver i We Do Democracy Zakia Elvang er begejstret for samarbejdet, der taler lige ind i We Do Democracys hovedopgave:

- Vi arbejder for et levende deltagerdrevet demokrati og særligt brugen af borgersamlinger. Det er i vores øjne et ekstremt godt bud på et demokratisk format, der kan være med til at udvikle ny politik og engagement i samfundets vilde udfordringer. Vi oplever, at borgersamlinger skaber stor værdi i de kommuner, vi allerede arbejder med – fordi kommunerne allerede har en naturlig interesse for og kontakt med borgerne. Komponent er et fantastisk match for os – de kender kommunerne indgående, og sammen med dem får vi endnu bedre mulighed for at styrke den demokratiske udvikling og bringe førende internationale erfaringer og metoder til Danmark, siger hun.

Komponent ser frem til at bringe We Do Democracys viden og kompetencer i spil i samarbejdet med alle landets kommuner:

- Samarbejdet med WeDoDemocracy giver os bedre mulighed for at hjælpe kommunerne i det vigtige, men svære samspil mellem politikere, borgere og forvaltning. We Do Democracy er eksperter i metoder og processer, der inddrager og engagerer borgere i borgersamlinger, og den ekspertviden glæder vi os til at bringe i spil, når vi planlægger kompetenceudviklingsforløb eller lokale udviklingsprocesser i kommunerne, siger Kalle Syberg Kjær, centerchef i Komponent.
 

Læs mere Læs mindre
Vil du høre mere? Så ringer vi til dig

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Komponent kan hjælpe dig, eller vil du have mere information? Udfyld formularen, så ringer vores ekspert til dig. 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

Billede af AMHB
Chefkonsulent
Anne Mette Holme Bertelsen
Kolja Dahlin
Konsulent og projektleder
Kolja Dahlin
Kalle Syberg Kjær
Centerchef
Kalle Syberg Kjær