Kommunerne bliver større, budgetterne er på flere milliarder, og forvaltningerne bliver mere og mere akademiske og professionelle. Kort sagt, kompleksiteten er vokset i kommunerne – og den vokser stadig.
Udgivet den 15-06-2021

De kommunale politikere er dog stadig normale borgere med jobs ved siden af deres politiske virke, og de har stadig den samme begrænsede tid til at varetage deres politiske arbejde. Det kan de kun, hvis de har en forvaltning, der er specialiseret i at klæde dem på til at udfylde rollen som bestyrelsesmedlemmer for de milliardorganisationer, kommunerne er i dag.

God politikerbetjening er med andre ord umulig, hvis du ikke forstår de politiske arbejdsprocesser, politikernes arbejdsvilkår og din egen rolle i spændingsfeltet mellem politik og administration. 

Ifølge Jytte Bendtsen, udvalgsformand i Vallensbæk Kommune, handler god politisk betjening om at kende historik og retning, at orientere hinanden løbende og om gensidig respekt for hinandens arbejdsgange: 

“Først og fremmest er det nødvendigt, at sekretariatet kender kommunens strategi og ved hvilken vej, politikerne vil gå. Det er vigtigt, at forvaltningen ikke gør A, når politikerne har besluttet B. Derfor handler politisk betjening om meget mere end den understøttende skrivefunktion. Sekretariatet skal kende både historik og retning, når de skriver sager og laver mødeforberedelse”, fortæller Jytte Bendtsen. Selv har hun stor respekt for de medarbejdere, der betjener politikere:

“Det må være en svær opgave at passe på os politikere, når man samtidig har sin egen faglighed og måske også egne holdninger til, hvordan en sag skal håndteres. Man skal virkelig forstå det politiske system og være meget ordentlig for at handle uden at lade egen holdning skinne igennem. Det er en kunst i sig selv”, siger hun.

Sammen med Kolding, København og Aalborg kommuner har Komponent udviklet et forløb, der klæder kommunale medarbejdere på til at levere kompetent understøttelse af kommunens politiske ledelse. Det er ikke et redskabskursus (men dem har vi også: Politikerbetjening for administrative medarbejdere, Politikerbetjening for jurister og Skriv bedre sagsfremstillinger) - men derimod et forløb, hvor du træner din politiske tæft og din evne til at gennemskue mekanismerne i den politiske organisation. 

Fremtidens politikerbetjening består af to kurser: Politisk forståelse er for alle kommunale medarbejdere og ledere, som ønsker at styrke deres politiske forståelse og den politiske tæft, mens Politisk formidling og dialog er særligt for medarbejdere og ledere, der laver direkte politisk betjening, f.eks. skriver sagsfremstillinger eller på anden måde har direkte dialog med kommunens politikere.

Siden 2017 har 150 kommunale ledere og medarbejdere deltaget på Fremtidens Politikerbetjening. En af dem er Christina Kjærgaard fra Kerteminde Kommune, som deltog i 2017: 

”Jeg synes, at jeg har fået en forståelse for det, der bliver sat i spil lige nu. Der var rigtig mange spændende oplæg på kurset, også selvom det var overordnet. Men sådan havde jeg også forstået, at det skulle være, så jeg fik rigtig meget ud af det. Det er fedt, at man nu har noget med i rygsækken", fortæller Christina Kjærgaard. 

Tilmeld dig begge og opnå rabat

Du tilmelder dig kurserne enkeltvis - men hvis du tilmelder dig begge moduler samtidig, får du 3.500 kr. rabat

Læs mere Læs mindre
Vil du høre mere? Så ringer vi til dig

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Komponent kan hjælpe dig, eller vil du have mere information? Udfyld formularen, så ringer vores ekspert til dig.