Socialstyrelsen og Komponent afholder Konferencen Neurodagen – for syvende år i træk – den 25. oktober i Odense. Sæt X i kalenderen! 

Konferencen er den eneste af sin slags i Danmark. Den har sit udgangspunkt på socialområdet og viderefører fokus på krydsfeltet mellem hjerne, sociale perspektiver og psyke.  

I en tid, hvor mange udfordringer og problematikker anskues i en ”neuro-optik”, er Socialstyrelsen og Komponent glade for fortsat at kunne understøtte dialog og viden om neuro-perspektiver i sociale sammenhænge. Vi ønsker at bevare fokus på omgivelser og kontekst, sociale indsatser, fællesskaber, kultur og socialfaglighed, men også at kunne bidrage med neurologisk viden til socialområdet. 

Derfor er der også højt til loftet på Neurodagen, og vi tilstræber hvert år både at udvide rammerne for, hvad der er ”gældende viden” og diskurs på området, men også at formidle de helt specifikke gode eksempler og den mere dybdegående viden.  

Vi ser et stort potentiale i inspiration og læring på tværs af vidensområder, derfor er programmet også helt unikt og ulig andet, man vil se på socialområdet i Danmark. 

Det er eksempelvis på områder som hjerneskade, psykiatri, kognitive funktionsnedsættelser, udviklingshæmning, autismespektret og ADHD og andet, hvor der kan være god viden og inspiration at hente på tværs af sektorer, søjler og diagnoser. Men det kan også være i forhold til involverende tilgange og metode. 

Der er altså plads til både vidensformidling, konkrete eksempler om virkningsfuld praksis med specifikke målgrupper, men også mere overordnet viden om, hvad der karakteriserer menneskelig trivsel, læring, gode fællesskaber og udvikling. 

Socialstyrelsen og Komponent glæder sig til at byde dig velkommen til Neurodagen 2022. Og husk at dele med de kollegaer/det netværk, du gerne vil have med. 

Stande

Som noget nyt er der mulighed for at have en stand til konferencen. Der vil være plads til ca. 10 stande. Standene vil være centralt placeret udenfor plenumsalen. Kontakt Emma Hansen, E: emha@komponent.dk for mere herom.

1.990 kr.
Sted og startdato
Odense: 25. oktober 2022
Varighed: 1 dag
Se alle dage og tidspunkter
ODEON, Odeon Kvarter 1, 5000 Odense C
25.10.2022 kl. 09:00 - kl. 15:30
Din tilmelding er bindende efter tilmeldingsfristens udløb. Du kan stadig tilmelde dig efter fristen, hvis der er plads.
Er du i målgruppen?

Målgruppen er alle, der arbejder med eller interesserer sig for sammenhængen mellem hjernen og sociale indsatser, det være sig i kommune, stat eller region, som udfører eller myndighed eller i andre organisationer. Dagens perspektiv er bredt, det samme er målgruppen.

Stand på konferencen

Som noget nyt er der mulighed for at have en stand til konferencen. Der vil være plads til ca. 10 stande. Standene vil være centralt placeret udenfor plenumsalen.
Kontakt Emma Hansen, E: emha@komponent.dk for mere herom.

 

09:30  Velkomst og morgenmad

10:00  Velkomst og rammesætning

// Bjarne Richter Bjelke, chefkonsulent, Komponent

10:10  At genvinde sproget
Hvad sker der, når man mister sproget fra den ene dag til den anden? 1/3 af de mennesker, der rammes af en blodprop, får følgevirkningen afasi. Det er en sprogforstyrrelse, der påvirker evnen til at forstå sprog eller sammensætte forståeligt sprog. Yago Bundgaard var rektor på Langkaer gymnasium og aktiv i de offentlige debatter, indtil han en dag pludselig mistede sproget efter to blodpropper i hjernen. Hør hans fortælling om at få vendt op og ned på tilværelsen og kæmpe sig til langsomt at få sproget tilbage.

// Yago Bundgaard

10:35  Åben Dialog
Åben Dialog opstod oprindeligt i Finland. Centralt i metoden er nærvær og interesse i det konkrete møde med den sygdomsramte. Spørgsmål som: Hvad har du på hjerte? eller Hvad er vigtigt for dig? skaber plads og mulighed for at kunne beskrive egen forståelse af virkeligheden, imens de tilstedeværende lytter. Dette sker uanset, hvor dårligt den sygdomsramte har det. Det centrale ved Åben Dialog er, at den sygdomsramtes sociale netværk inddrages aktivt gennem Åben Dialogmøder, som kan have skiftende deltagere.

// Mie Leer, udviklingskonsulent og projektleder, Aarhus Kommune.

11:15  Pause

11:35  Peer-work

Hvordan balancerer tidligere patienter deres rolle som behandlere i relation til psykisk syge patienter? Anbefalinger og praksiseksempler.

// Malene Lue Kessing, ph.d., VIVE

12:10  Frokost

13:10  Sessioner

Du kan vælge mellem seks sessioner. Se sessionsoversigten.

14:00  Pause - find tilbage til plenum

14:20  Evidensbaseret viden om hjernerystelse og behandling af længerevarende symptomer efter hjernerystelser
Sundheds- og ældreministeriet etablerede i 2019 videncenter Dansk Center for Hjernerystelse (DCFH). Formålet er at samle og formidle evidensbaseret viden om hjernerystelse for fagpersoner og personer med hjernerystelse på tværs af sektorer og praksissser. DCFH arbejder ligeledes med at fremme fokus på faglige anbefalinger og er aktuelt i gang med at udarbejde den første nationale retningslinje for ikke-farmakologisk behandling af længerevarende symptomer efter hjernerystelse.

// Hana Malá Rytter, cand.psych., ph.d., lektor i neuropsykologi, leder af Dansk Center for Hjernerystelser (DCFH) 

14:50  Narrativ medicin og bevidstheden om empati
Narrativ medicin er et nyt felt, hvor skønlitteratur bruges til at fremme bevidsthed om empati. Det er snarere en metode, hvor man bruger digte, noveller og (uddrag af) romaner til en række forskellige formål i uddannelsen af sundhedsprofessionelle. Et af disse formål er at fremme en opmærksomhed på værdien - og erne hæve niveauet - af empati mellem behandler og behandlet. Narrativ medicin har desuden til formål at opbygge og fastholde en professionel nysgerrighed over for de små, men vigtige nuancer og detaljer i patienternes sygehistorier, som de kommer til udtryk gennem sproget, herunder metaforer og det usagte. Det er også et formål at styrke behandlerens egenomsorg. Sundhedsprofessionelle mister til tider sig selv af syne, når de behandler syge, fordi de ofte er konstant overbebyrdede og gang på gang konfronteres med grænseerfaringer i menneskers liv.

// Morten Sodemann, professor & PI Patientologi, Klinisk Institut Narrativ medicin, SDU 

15:30  Farvel og tak for i år

Læs mere Læs mindre

Du kan vælge mellem seks sessioner.

Session 1: Low Arousal 2

// Socialstyrelsen og Trine Uhrskov, Sopra

Session 2: Rehabilitering, målsætning og håb
Med afsæt i ph.d.-projekt om Parkinson

// Merete Tonnesen, ph.d., Institut for Folkesundhed

Session 3: Pårørende til voksne med erhvervet hjerneskade (rehabiliteringspsykologi)

// Cecilie Marie Schmidt Thøgersen, ph.d.-studerende, Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet

Session 4: Hvem er pårørende? Sociale netværksrelationer i hjerneskade-rehabiliteringsforløb

// Mette Ryssel Brystrup, ph.d.

Session 5: Forebyggelse af voldsomme episoder

// Socialstyrelsen

Session 6: Hvordan kan man arbejde med gruppemetode i rehabilitering?

// Dansk Familieterapeutisk Institut, DFTI

Læs mere Læs mindre
 

Praktiske informationer

Hvor

ODEON
Odeons Kvarter 1
5000 Odense C

Hvornår

25. oktober 2022

 

1.990 kr. ekskl. moms.

20. september 2022.

Tilmeldingen er bindende efter fristens udløb.

Hvis konferencen ikke er overtegnet, er det muligt at tilmelde sig efter fristens udløb.

Som noget nyt er der mulighed for at have en stand til konferencen. Der vil være plads til ca. 10 stande. Standene vil være centralt placeret udenfor plenumsalen.

Pris for stand (3 x 3 m): 9.750 kr. ekskl. moms.

Prisen er inkl. en standholder. 

Hvis du vil vide mere eller købe en standplads, er du velkommen til at kontakte Emma Hansen, emha@komponent.dk

 

Kontakt

Har du spørgsmål til Neurodagen 2022 - hjernen i socialt perspektiv, er du altid velkommen til at kontakte os.

Har du spørgsmål til din tilmelding, kan vores koordinator Dorthe Bidstrup Jensen hjælpe dig.

Har du spørgsmål til programmet eller andre ting, er du meget velkommen til at kontakte vores konferenceansvarlige Anne Skjelborg.

Har du spørgsmål til stande eller ønsker at købe en standplads, er du velkommen til at kontakte vores studentermedhjælper Emma Hansen.

ANST
Konference- og eventansvarlig
Anne Skjelborg
EMHA
Studentermedhjælper
Emma Hansen
DBJ
Koordinator
Dorthe Bidstrup Jensen