De nye regler fra januar 2020 er ved at være godt implementeret i kommunerne og har blandt andet medført et sundt fokus på at få taget de gode snakke om magtanvendelse og arbejde med forebyggelse. Det fortæller Komponents underviser på kurset Magtanvendelse på voksenområdet – regler og dilemmaer.
Udgivet den 14-06-2021

De nye regler for magtanvendelse over for voksne, som trådte i kraft 1. januar 2020, betød blandt andet, at fysisk guidning med sikkerhed ikke betragtes som magtanvendelse, at der blev bedre mulighed for at anvende tryghedsskabende velfærdsteknologi og at systemerne til registrering og indberetning blev forenklet. Og det er gået godt på området, siden de nye regler trådte i kraft. Det siger Jeanette Schjællerup, der er leder af Handicap- og Psykiatrirådgivningen i Favrskov Kommune og underviser på Komponents kursus Magtanvendelse på voksenområdet – regler og dilemmaer.

– De nye regler er ved at være godt kendte ude i kommunerne, og jeg har indtrykket af, at intentionerne med lovgivningen, som bl.a. var, at det skulle gøres lettere at være i situationer, hvor man skal træffe hurtige beslutninger, er godt på vej til at blive indfriet. Bl.a. har det skabt noget ro, at det nu er blevet skrevet ind i lovteksten, at man godt må bruge andet end ord i det pædagogiske arbejde, og at det er ok f.eks. at skabe ro og tryghed med en hånd på en skulder, siger Jeanette Schjællerup, der peger på, at det nye regelsæt derudover har haft en positiv sidegevinst, fordi det har været med til at sætte magtanvendelse på dagsordenen.

– Når vi får talt om magtanvendelse med vores ledere og kollegaer, åbner det også op for, at få flere perspektiver og gode løsninger på banen, hvilket igen gør, at vi bedre kan arbejde forebyggende og forhåbentligt undgå at bruge magt. Samtidig har den recovery-bølge, som bliver rullet ud netop nu, gjort, at vi er blevet mere opmærksomme på at spørge dem, det hele handler om, så vi får borgerens stemme ind i forebyggelsen. Og det er utroligt vigtigt, siger Jeanette Schjællerup.

Netop de vigtige samtaler om magtanvendelse er noget af det, som deltagerne får med sig fra Komponents kursus om Magtanvendelse på voksenområdet – regler og dilemmaer. 

– På kurset sørger vi for, at vi får styr på fagligheden og kender lovgivningen, men vi bruger også tid på at få talt om det etiske, der er så vigtigt, når vi tilsidesætter et andet menneskes selvbestemmelsesret. Og så lægger vi meget fokus på, at magtanvendelse altid skal være nødbremsen, vi trækker i, når vi ikke har andre muligheder, og på, hvor langt vi faktisk kan komme med forebyggelse – både i forhold til indsatsen og i forhold til arbejdsmiljøet, siger Jeanette Schjællerup.

Læs mere Læs mindre
Vil du høre mere? Så ringer vi til dig

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Komponent kan hjælpe dig, eller vil du have mere information? Udfyld formularen, så ringer vores ekspert til dig. 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

BRB
Chefkonsulent
Bjarne Richter Bjelke