Der er i stigende grad opmærksomhed på bevillinger og benyttelse af servicehunde som kompenserende støtte for borgere med psykisk funktionsnedsættelse.
Denne konference sætter for første gang samlet spot på, hvad vi ved om området, og på en række presserende og væsentlige spørgsmål: Hvad virker for hvem? Hvilke faldgruber og udfordringer kan der være? Hvornår er en hund en ”servicehund”? Hvad med de etiske spørgsmål, når et offentligt bevilget hjælpemiddel også er et levende væsen? Hvordan følges der op på, hvordan det går efter en bevilling?
Dagens program baserer sig på regler og lovgivning, som den er i dag, samt et indblik i, hvad vi ved om servicehunde, bl.a. fra andre lande. Og hvad betyder det for andre kompenserende indsatser, der ydes en borger, når borgeren bevilges en servicehund?
Denne konference er nødvendig – området trænger til et nationalt forum som dette – og henvender sig til alle interesserede, der arbejder på områder for kompenserende ydelser eller beslægtede områder, eller fagpersoner der har brug for mere viden om, hvad det vil sige, når man arbejder med servicehunde bevilget på grundlag af psykisk funktionsnedsættelse.
Program
09:30 Ankomst og kaffe med en bid brød
10:00 Velkommen og introduktion til dagen
// Bjarne Richter Bjelke, Chefkonsulent, Komponent
10:10 Regler og lovgivning om servicehunde: praksis, dilemmaer og fortolkninger
Krav til sagsbehandling af ansøgning om hjælpemiddel er de samme uanset om hjælpemidlet er en rollator eller en hund. Med fokus på mennesker med psykisk funktionsnedsættelse behandler oplægget samspil mellem ”varig funktionsnedsættelse” og inddragelse af rehabilitering, behandling og træning. Afdækning af om ”væsentligheds-kriterierne” er opfyldt, fordrer faktuel viden om ansøgers ressourcer, udviklingsmuligheder, skånehensyn og begrænsninger. Det skal være tydeligt i oplysningsgrundlaget, at ansøger kan omsætte servicehundens indsats til en så ”normal, uafhængig og selvstændig tilværelse som mulig”.
Samarbejdspartneres viden om hunde-adfærd og -træning og faglig viden om mennesker med psykiske funktionsnedsættelser har indflydelse på vurdering af berettigelse og senere ved valg af produkt – og valg af leverandør af servicehund. Reglerne om frit valg skal iagttages og opfølgning stiller nye krav til myndigheden. Understøtter øvrige regler, at servicehunden benyttes i samfundet og kan man lade sig inspirere af lovgivning i andre lande?
Dialog og spørgsmål
// Anita Klindt, jurist og specialist i serviceloven samt underviser på Komponents hjælpemiddelkurser
11:15 Pause
11:30 Hvad er et offentligt bevilget hjælpemiddel? Hvad skal vi være opmærksomme på?
Vi vil gerne have hjælpemidler af høj kvalitet. Men hvad er kvalitet, og hvordan kan vi sikre os, at de hjælpemidler, vi køber, har høj kvalitet? Hvad er leverandørernes rolle, og hvad er indkøberens rolle?
// Mary Petersen, specialkonsulent, Hjælpemiddelbasen, Social- og Boligstyrelsen
12:00 Frokost
13:00 Viden om servicehunde og menneske-dyr interaktion
Betydningen af hunde, der yder assistance for personer med fysiske funktionsnedsættelser (f.eks. blindhed og motoriske) er bredt anerkendt af offentligheden, men med udvidelse af servicehunde til personer med psykiske funktionsnedsættelser, opstår der nye spørgsmål om anerkendelse, sammenhæng med eksisterende rehabiliteringsindsatser, samt bekymringer om hundenes sikkerhed og velfærd. Oplægget vil give et overblik over hvad vi forskningsmæssigt ved om menneske-dyr interaktion.
// Chalotte Glintborg, lektor i psykologi og forskningsgruppeleder, Center for Menneske-Dyr-Psykologi, Aalborg Universitet
14:00 Kommunale perspektiver og opmærksomheder
Hvordan vi arbejder systematisk med sagsbehandling og bevilling af servicehunde på baggrund af psykiske funktionsnedsættelser i Vejle Kommune. Vi vil bl.a. komme ind på, hvordan vi håndterer processen omkring udredning, samarbejde med servicehunde-leverandører, opfølgning på bevilligede servicehunde samt hvilke opmærksomhedspunkter og overvejelser, vi løbende er blevet opmærksomme på gennem vores erfaringer.
// Line Grønhøj og Janni Kragh, sagsbehandlerende ergoterapeuter fra Vejle kommune
14:30 Pause
14:45 Etik og dilemmaer på servicehundeområdet – recovery-orienteret rehabilitering, indsatser og et levende væsen som hjælpemiddel
Oplægget vil i dialog og samspil med deltagerne adressere, hvad de centrale udfordringer og etiske dilemmaer er på servicehundeområdet.
// Chalotte Glintborg, lektor i psykologi og forskningsgruppeleder, Center for Menneske-Dyr-Psykologi, Aalborg Universitet
15:30 Konklusioner – hvad gør vi herfra?
Opsamling i plenum ved jurist Anita Klindt og lektor Chalotte Glintborg
// faciliteres af Bjarne Richter Bjelke, chefkonsulent, Komponent
Praktiske informationer
Hvor
Comwell Middelfart
Karensmindevej 3
5500 Middelfart
Hvornår
6. maj 2025
2.150 kr. ekskl. moms pr. deltager.
Tilmeldingsfristen er den 6. marts 2025.
Tilmeldngen er bindende, efter tilmeldingsfristens udløb.