Det glæder direktør Jonatan Schloss, at Komponent kan levere sorte tal på bundlinjen for 2022. Det vidner om, at kommunerne er ved at være tilbage i gear efter corona og igen har fokus på kompetenceudvikling til medarbejdere og ledere og generel udvikling af kommunernes organisationer, siger han.
Udgivet den 26-04-2023

Komponents årsregnskab for 2022, som netop er godkendt af Komponents bestyrelse, har sorte tal på bundlinjen. Det glæder direktør Jonatan Schloss, for det betyder, at kommunerne er ved at være tilbage i normal gænge efter et par år præget af corona:

- En virksomhed som Komponent bliver naturligvis påvirket af corona. Det kunne vi mærke i 2020 og 2021 på tilslutningen til bl.a. vores kurser og selvfølgelig også på bundlinjen i regnskabet, forklarer Jonatan Schloss med henvisning til sidste års negative årsregnskab. 

Derfor ser han også et positivt årsregnskab for 2022 som et udtryk for, at kommunerne er ved at være tilbage:

- For mig vidner et godt Komponent-resultat om, at kommunerne er ved at være tilbage til normalen, både hvad angår kompetenceudvikling for ledere og medarbejdere, og hvad angår udviklingskraften på de enkelte fagområder og på tværs af organisationen.

Nyt brand ved at være kendt

For Jonatan Schloss vidner det positive resultat også om, at Komponent som nyt brand er ved at finde sine fødder blandt sine ejere og kunder, de danske kommuner.

- Selvom vi trækker på erfaringer og relationer fra COK, KLK og KL, har vi etableret et helt nyt udviklingscenter, som kan understøtte kommunerne med en bredere palette af ydelser og tilbyde støtte i hele den kommunale værdikæde. Et positivt resultat viser, at det er ved at lykkes, siger Jonatan Schloss.

Overskud bidrager til kommunal udvikling

Komponent er etableret som en forening med en hvile i sig selv-økonomi, som betyder at Komponent ikke skal være overskudsgivende. Dog er en sund økonomi afgørende for, at Komponent kan leve op til sin forpligtelse som udviklingscenter, forklarer Jonatan Schloss:

- Formålet med etableringen af Komponent er bl.a. at tilbyde kommunerne et center, hvor de kan trække på kompetencer og ydelser, som det ikke er muligt for kommunerne at have selv. Vi skal være på forkant med fremtidens behov og proaktivt udvikle veltimede og aktuelle tilbud og løsninger, der matcher kommunernes behov, siger han og fortsætter:

- Et overskud på bundlinjen betyder, at vi har råderum til at kaste ressourcer efter at udvikle nye aktiviteter og tilbud til kommunerne, så vi kan være på forkant med tilbud, når behovet opstår.

Ifølge Jonatan Schloss er der især tre områder, der kommer til at præge kommunerne – og dermed Komponents udviklingsarbejde den kommende tid: Klima, arbejdskraftmangel og faglig og økonomisk styring på de specialiserede områder:

- I Komponent kaster vi udviklingskraft efter de områder, der optager kommunerne. Det gælder bl.a. på klimaområdet, hvor der bliver behov for kompetenceudvikling og bistand til at realisere ambitioner og implementere klimahandleplaner. Det gælder på de store velfærdsområder, hvor mangel på arbejdskraft i særdeleshed på ældreområdet fordrer nye tilgange til både styring, ledelse og hvordan vi opfatter velfærd. Og det gælder på de specialiserede områder, hvor kommunerne får behov for en tættere kobling mellem faglig og økonomisk styring af områderne, så de har bedre forudsætninger for at imødekomme høje krav fra regering og borgerne, afslutter Jonatan Schloss.

Komponent – Kommunernes Udviklingscenter blevet etableret i 2021 som en fusion mellem COK, KLK og KL Ledelsespolitik. Komponent er en forening ejet af alle de danske kommuner, og bestyrelsen er Komponents øverste myndighed. Læs mere om Komponent og Komponents bestyrelse her.

Læs mere Læs mindre
Vil du høre mere? Så ringer vi til dig

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Komponent kan hjælpe dig, eller vil du have mere information? Udfyld formularen, så ringer vores ekspert til dig. 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

JOSC
Direktør
Jonatan Schloss
LTB
Chefkonsulent
Louise Thinesen Bendtsen