Sæt dig grundigt ind i økonomien og økonomisystemerne og få mere ledelsesrum der, hvor det ikke handler om kroner og øre. Sådan lyder budskabet fra lektor Kean Sørensen, der underviser på DOL-modulet Ledelse og økonomistyring.
Udgivet den 26-04-2022

Økonomi er en naturlig del af ledelsesopgaven, men for mange ledere er det også en af de opgaver, der kan give rigtig meget sved på panden. Ifølge Kean Sørensen, der underviser på DOL-modulet Ledelse og økonomistyring hos Komponent, er det imidlertid ikke løsningen blindt at overlade det økonomiske ansvar til sin økonomimedarbejder.

–  Som leder i det offentlige bør du interessere dig rigtig meget for både økonomien og de økonomisystemer, der hjælper os til at håndtere den. Det kræver tid og ressourcer at sætte sig ind i, men giver også en masse muligheder for at få nye indsigter, der styrker dig som leder, siger Kean Sørensen. Han fortsætter:

– Først når du både kender din økonomi og dit økonomiske råderum, får du mulighed for at prioritere og allokere ressourcer til de områder, der er vigtige for dig. På den måde udvider en stærk økonomiforståelse dit ledelsesrum, så du får mulighed for at dyrke den ledelse, som ikke kan ses af et Excel-ark, men som betyder alt i en organisation.

Du bliver målt og vejet, lær spillereglerne at kende

Den hastige udvikling, der er sket inden for økonomisystemerne i de seneste år, betyder, at du som offentlig leder skal være klar til at blive målt og vejet i forhold til din økonomiske formåen. Samtidig gør systemerne det let at sammenligne ledere på tværs af f.eks. kommunegrænser:

– De nye økonomisystemer giver os en masse data, som vi ikke tidligere havde adgang til i ledelses- og beslutningsrummet. Den nye data giver os mulighed for at træffe bedre beslutninger, men det betyder også, at lederne skal indstille sig på at blive sammenlignet på kryds og tværs i forhold til, hvor godt og hvor billigt de løser kerneopgaven, siger Kean Sørensen. Og netop her ligger endnu et argument for at interessere sig for økonomien.

– Der er en masse spilleregler forbundet med økonomi, og forstår du dem, så kommer du langt som leder, selvom du ikke kommer med en økonomiuddannelse i bagagen. Så lær de faktorer at kende, som er afgørende for netop din økonomi, og understøt også gerne en økonomisk bevidsthed blandt medarbejderne, så de også får mulighed for at bidrage til og tage ansvar for en sund økonomi.

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Du kan også ringe på vores hovednummer 8779 6300 eller skrive til hej@komponent.dk. Så sørger vi for, at din henvendelse lander det rigtige sted, og du hører straks fra os.

HTI
Chefkonsulent
Hirse Tikjøb
JR
Studievejleder - DOL
Jane Rasmussen