På dette kursus har vi et socialfagligt fokus på sundhed. Med udgangspunkt i recovery-orienteret rehabilitering arbejder vi med, hvordan det socialfaglige arbejde kan kombineres med det sundhedsfaglige arbejde i socialpsykiatrien. Kurset vil indeholde oplæg, diskussioner og gruppearbejde og vil komme omkring nedenstående temaer:
- Hvad er sundhed?
- Viden om folkesundhed og potentiel sygdom
- Hvilke krav sundhedsloven stiller på området og samspillet med serviceloven
- Håndtering af somatisk sygdom (12 sygeplejefaglige problemområder)
- Mental sundhed og trivsel set fra et borgerperspektiv (Bio-psyko-social forståelsesramme, Det Dobbelte KRAM)
Deltagernes udbytte
Videnskurset giver indblik i hvordan du kan kvalificere den sundhedsfaglige indsats på det socialpsykiatriske tilbud ud fra de risici som borgerne har. Dit udbytte bliver at du kender konteksten for at løse den sundhedsfaglige indsats på socialområdet. Du får viden om hvordan du kan indgå i den helhedsorienterede indsats, så du kan arbejde tværfagligt, og være med til at udvikle den sundhedsfaglige og sundhedspædagogiske indsats for borgerne.
Et kursus fra Social- og Boligstyrelsen
Kurset afholdes af VIA University College og Professionshøjskolen Absalon for Social- og Boligstyrelsen.
Kurset indgår i Social- og Boligstyrelsens kursustilbud til videns- og kompetenceløft i socialpsykiatrien. Kursustilbuddet skal bidrage til at styrke den igangværende udvikling af socialpsykiatrien mod recovery-orienteret rehabilitering. I recovery-orienteret rehabilitering er der fokus på at støtte borgerne i at leve så meningsfulde og selvstændige liv som muligt med udgangspunkt i deres egne håb, ønsker og drømme for fremtiden.
Kursustilbuddet administreres af Komponent – Kommunernes udviklingscenter.
Undervisere
- Michelle Toftegaard, Adjunkt, Sygeplejerske, cand. San. i sundhedsfremme og sundhedsstrategier, pædagogik og uddannelsesstudier, Absalon
Michelle er sygeplejerske med erfaring inden for social –og sundhedsfagligt arbejde med socialt udsatte, psykiske lidende mænd og kvinder, hjemløse og misbrugere fra sundhedsfagligt klinik på Vesterbro, stofindtagelsesrum og rusmiddel-center.
- Mette Hammerschmidt Rasmussen, Adjunkt, VIA
Mette har kompetencer indenfor undervisning i lovgivning og viden om somatisk sygdom, mental sundhed og trivsel samt forebyggelse og sundhedsfremme. Mette har ligeledes erfaring som underviser i inddragelse af metoder og værktøjer i den sundhedsfaglige indsats for borgere. Herunder hvordan deltagerne kan implementere metoder og værktøjer i egen praksis
Ledere og medarbejdere i socialpsykiatriske tilbud.