Alt for ofte oplever borgere med psykiske vanskeligheder en ringe koordinering, uklare kontaktpunkter og manglende kontinuitet i relationerne, når det kommer til samarbejdet med offentlige instanser.
Med dette videnskursus får I inspiration til, hvordan I kan arbejde med de udfordringer og dilemmaer, som opstår, når I vil skabe sammenhængende borgerforløb.
Kurset opsummerer de vigtigste pointer fra forskning og praksis omkring sammenhængende indsatser for borgere med psykiske vanskeligheder og præsenterer modellen relationel kapacitet som metodisk tilgang til skabelse af sammenhængende løsninger.
Indhold
- Sammenhængende og helhedsorienterede forløb som koordination af tre niveauer
- Sammenhængende ledelse
- Sammenhængende indsatser for medarbejderne
- Sammenhængende løsning for borgerne
- Relationel Kapacitet som en dokumenteret metode til skabelse af sammenhænge på tværs af den offentlige sektor samt de nyeste forskningsresultater inden for psykiatriområdet
- Kortlægning af de tværfaglige netværk, som recovery-orienterede forløb kræver
- Samarbejde mellem myndigheder, udførende personale og borgere
- Dilemmaer på tværs af sektorlovgivninger og understøttelse af en myndiggørende myndighed
- Viden om og træning i mødeledelse og Åben Dialog ud fra en basismodel til god mødeledelse og borgerinddragelse.
Som deltager på kurset får du
- Enpræsentation af forskning og viden om sammenhængende løsninger
- Eksempler fra kommunal praksis, hvor modellen for Relationel Kapacitet anvendes
- Konkret inspiration til udviklingsinitiativer, herunder mødeledelse og Åben Dialog
- Viden om de lovgivningsmæssige rammer i en recovery-orienteret praksis.
Som deltager får du konkret viden fra danske kommuner, hvor modellen for Relationel Kapacitet er indarbejdet som metode til kortlægning, opfølgning og forbedringstiltag for mere sammenhæng i indsatserne. Du bliver præsenteret for, hvordan en integreret model konkret ser ud i de kommuner, der allerede har haft succes med at skabe sammenhæng for borgerne, samt en grundig præsentation af de udfordringer, der findes i forhold til udvikling af organisationer. Du bliver også klædt på til at skabe koordineret samspil på tværs af flere myndigheder, udførende personale og specialister samt frivillige organisationer.
Kurset er bygget op af oplæg, hvor deltagerne lærer om de metoder, som vi præsenterer, efterfulgt af øvelser, der understøtter læringen.
Et kursus fra Socialstyrelsen
Kurset afholdes af Substans konsulenthus for Socialstyrelsen. Kurset indgår i Socialstyrelsens kursustilbud til socialpsykiatrien. Kursustilbuddet er en del af Socialstyrelsens samlede initiativ om styrket kvalitet i socialpsykiatrien og er baseret på den aktuelt bedste viden. Initiativet bidrager til at styrke den igangværende udvikling af socialpsykiatrien med fokus på recovery og rehabilitering for i sidste ende at styrke indsatsen over for mennesker med psykiske vanskeligheder. Kursustilbuddet administreres af Komponent - Kommunernes Udviklingscenter.
Underviser
Jacob Storch er ph.d. praksisforsker og forfatter. Har stor erfaring med udvikling af sammenhængende indsatser i den offentlige sektor i hele Norden og er ekspert i systemiske og narrative praksisser og metoder. Se Jacob på LinkedIn
Kurset er finansieret af midler fra satspuljen 2019-2022 med en egenfinansiering på kun 375 kr. ekskl. moms, som dækker undervisning, materialer og forplejning. Optagelse på aktiviteten sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne, men kan stadig ske efter fristens udløb, hvis der er plads.
Kursets målgruppe er ledere og medarbejdere, som arbejder i socialpsykiatrien. Det gælder både medarbejdere i forvaltningen og i de sociale tilbud. Derudover kan kurset være relevant for ledere og medarbejdere blandt de centrale samarbejdspartnere som fx behandlingspsykiatrien, jobcenteret eller det kommunale sundhedspersonale.
Program
Video med brugeres oplevelser og med professionelle, som arbejder med recovery-orienterede praksisser.
Relationel Kapacitet inklusive video fra Rudersdal Kommune om, hvordan de har arbejdet med kulturen omkring deres recovery-orienterede tilbud.
Video om de juridiske rammer for samarbejdet med eksempler på, hvordan de konkret kan forvaltes på tværs af områder.
Video med borgerkonsulenter som eksempel på den koordinerende rolle hos professionelle udførere i socialpsykiatrien. Fokus på både udfordringer og løsninger.
Erfaringer fra Åben Dialog som metode til bedre møder med borgere.
Træning i simple men effektfulde værktøjer, der sikrer mere ligeværdige dialoger på tværs af faggrænser.
Derudover inddrager vi deltagernes konkrete erfaringer med brug af dialoggreb og greb til faciliteret samskabelse med bo.