Fysiske helbredsproblemer er en risikofaktor, der kan påvirke muligheden for recovery, når man har psykiske vanskeligheder. Den overdødelighed, der er blandt borgere, der er tilknyttet socialpsykiatrien, skyldes i høj grad fysisk sygdom, som er underdiagnosticeret eller underbehandlet. Derfor kan en integration af de somatiske og mentale sundhedsaspekter i det socialpædagogiske arbejde gøre en positiv forskel for borgerens recovery-orienterede rehabilitering.
Videnskurset har fokus på følgende temaer:
- Sygdom og sundhed i et socialpædagogisk perspektiv
- Viden om somatisk sygdom
- Mental sundhed og trivsel set fra et borgerperspektiv og i relation til recovery
- Det dobbelte KRAM
- Sundhedsfremme og forebyggelse i et organisatorisk perspektiv
- Gode eksempler fra praksis
- Udviklingsinitiativer og forskning på området.
Undervisningen er dialogbaseret med inddragelse af deltagerne undervejs og drøftelser af eksempler og dilemmaer samt korte øvelser og refleksioner med sigte på, at du som deltager kan omsætte din nye viden til praksis i samarbejde med borgerne.
Med dette videnskursus får du viden og værktøjer til tilgange og handlinger, som kan understøtte borgerens samlede sundhed og livslængde.
Kurset giver dig
- Viden om, hvordan du kan arbejde målrettet med den enkelte borgers sundhed og sygdomsforebyggelse
- Viden om de udfordringer, der er specielle for borgere i socialpsykiatrien ift. at nedsætte deres risiko for at blive tidligt syge af livsstilssygdomme og samtidig styrke deres recovery gennem det dobbelte KRAM
- Overblik over den væsentligste og nyeste viden på området.
Et kursus fra Socialstyrelsen
Kurset afholdes af VIA for Socialstyrelsen. Kurset indgår i Socialstyrelsens kursustilbud til socialpsykiatrien. Kursustilbuddet er en del af Socialstyrelsens samlede initiativ om styrket kvalitet i socialpsykiatrien og er baseret på den aktuelt bedste viden. Initiativet bidrager til at styrke den igangværende udvikling af socialpsykiatrien med fokus på recovery og rehabilitering for i sidste ende at styrke indsatsen over for mennesker med psykiske vanskeligheder. Kursustilbuddet administreres af Komponent - Kommunernes Udviklingscenter.
Undervisere
Helle Schnor
er sygeplejerske, ph.d. og underviser med en stærk sundhedsfaglig profil på det socialpsykiatriske område og stor erfaring med at undervise og udvikle kurser til borgere og medarbejdere.
Jim Toft
er ph.d. i psykologi og idræt og har stor undervisnings-, forsknings- og praksiserfaring med fysisk aktivitets indvirkning på mennesker med psykisk sårbarhed i et psykosocialt og socialpædagogisk perspektiv.
Anja Kammacher
er ergoterapeut og cand.pæd.soc. med flere års erfaring inden for psykosocial rehabilitering og recovery ift. psykisk sårbare og udsatte.
Pernille Lydike
er ergoterapeut og cand.pæd. i psykologi og har solid undervisererfaring i psykiatriforløb og på sundhedsområdet. Hun underviser til daglig om sundhedsfremme og sundhedspædagogik.
Thea Qvist Hjørnholm
er sygeplejerske, cand.mag. og lektor med bred praksiserfaring inden for både det somatiske og det psykiatriske område. Har 10 års undervisererfaring.
Kurset er finansieret af midler fra satspuljen 2019-2022 med en egenfinansiering på kun 375 kr. ekskl. moms, som dækker undervisning, materialer og forplejning. Optagelse på aktiviteten sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne, men kan stadig ske efter fristens udløb, hvis der er plads.
Kurset er relevant for ledere og medarbejdere, som arbejder i socialpsykiatrien – både i forvaltningen og i de sociale tilbud.
Program
Hvilke dilemmaer kan opstå i det daglige arbejde i socialpsykiatrien, når det kompliceres af somatisk sygdom hos borgeren?
Mental sundhed og trivsel set fra et borgerperspektiv:
Underviseroplæg om definitionen af mental sundhed, Det dobbelte KRAM, uddybet med Antonovskys mestringsmodel, Recovery- og rehabiliteringsperspektivet. Eksemplificeres med gode praksiseksempler fra bl.a. DEFACTUMs inspirationskatalog samt udviklingsinitiativer på området.Gode praksiseksempler fra kommuner og tilbud samt udviklingsinitiativer på området
Ulighed i sundhed
Underviseroplæg, øvelser og afgrænsning af det store felt af somatisk sygdom med de 12 sygeplejefaglige områder som redskab.
Sundhedsfremme og forebyggelse i et organisatorisk perspektiv:
Underviseroplæg med præsentation af de 11 forebyggelsespakker som et vidensbaseret værktøj til at prioritere og kvalitetsudvikle det socialpsykiatriske forebyggelsesarbejde og gode praksiseksempler fra kommuner og tilbud samt udviklingsinitiativer på området.
Bordrefleksion over dagens temaer relateret til udvikling af egen praksis.