Fagområde
Vis alle filtre Luk alle filtre

Her er en oversigt over kategorier.

Kategorier
Viden og inspiration / 24.01.2023
Økonomistyring: Når du løfter pegefingeren, skal du have en løsning i den anden hånd
Økonomichef og underviser Sonja Jeppesen giver sine bud på, hvor kommunale økonomikonsulenter er særligt udfordrede lige nu – og hvordan vi nærmer os en løsning.
Læs mere
Viden og inspiration / 11.01.2023
Kig mod øst og find vigtig inspiration til den digitale velfærdsudvikling
Velfærdsgab, digitalisering og Estland, som case i digital understøttelse af velfærdsudviklingen: Gabet mellem efterspørgslen på velfærd, service og de knappe tilgængelig ressourcer er nutidens og fremtidens problem. Manglen på den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft, skal afhjælpes ved hjælp af digitalisering og teknologi.
Læs mere
Viden og inspiration / 04.01.2023
Det skal du vide, når de nye generationer starter på arbejdspladsen
De nye og kommende generationer af medarbejdere forventer noget andet i arbejdslivet, end vi er vant til. Af samme grund kan de også tilføre ny værdi og andre input – hvis du altså formår at sætte dem rigtigt i spil og få dem godt ombord.
Læs mere
Viden og inspiration / 21.12.2022
Erfaringer fra 18 kommuner: Børnene Først kræver velforberedt implementering og stærk faglig ledelse
Med en ny regering på plads og en ny minister i spidsen fortsætter indsatsen for, at udsatte børn får bedre og tidlig hjælp. Baseret på erfaringer fra 18 kommuner anbefaler vi, at kommunerne allerede nu skruer op for den faglige ledelse og tager fat på implementeringen, så de er klar, når loven kommer.
Læs mere
Viden og inspiration / 14.12.2022
Faglig artikel: Hvem vil ikke hellere være ambassadør end grå eminence?
Grå eminence eller projektets ambassadør? Skift interessentanalysen ud med et netværksperspektiv og opdag, hvordan du skaber en større og stærkere organisation om dit projekt.
Læs mere
Viden og inspiration / 14.12.2022
Faglig artikel: Implementering på forkant
Tiden fra idéen opstår til implementeringen er i fuld gang kan ofte føles meget kort for mange projektledere. Der bliver brugt masser af kræfter på at udarbejde af et hav af analyser og planer i planlægningsfasen, og pludselig står man med en fod i implementeringsfasen, hvor effekterne skal begynde at vise sig, og man måske føler sig lidt på bagkant i forhold til, hvad der skal ske.
Læs mere
Viden og inspiration / 01.12.2022
Holdbare arbejdsfællesskaber – en praktisk guide til mere kvalitet, trivsel og arbejdsglæde
Stærke arbejdsfællesskaber er afgørende for trivslen, samarbejdet og den fælles kerneopgave. I denne artikel får du indblik i arbejdsfællesskabets anatomi og to modeller, der hjælper til til at forstå og tale om ambitionerne for holdbare arbejdsfællesskaber - og til at handle på ambitionerne, så I flytter jer i en ønsket retning. Og nederst på siden finder du et bud på, hvordan I selv kan gribe processen an.
Læs artiklen
Viden og inspiration / 03.11.2022
Kompetenceforløb uddanner PPR-medarbejdere til læringsledere
Halsnæs Kommune har igangsat en indsats på skole- og dagtilbudsområdet, som skal styrke arbejdet med de inkluderende læringsmiljøer i almenområdet. I den forbindelse er 33 PPR-medarbejdere blandt andet blevet uddannet til at varetage rollen som læringsledere i et samarbejde med fagprofessionelle, der skal styrke alle børn og unges læring, trivsel og udvikling.
Læs mere
S
Viden og inspiration / 24.10.2022
Årets afgangsprojekt 2022
Nogle gange observerer man noget i sine arbejdsgange, som man synes at der burde være anderledes. Forfatteren til Årets afgangsprojekt er ikke én af dem, som lader tingene passere og nu bruger hun sin Sundhedskommunom, som afsæt for at gøre op med en indgroet kultur.
Læs mere
Viden og inspiration / 17.10.2022
Bliv klar til 1. november: Gratis e-læringsforløb om valgsikkerhed til alle
Nyt gratis digitalt forløb fra DemTech Group klæder alle, der er en del af valghandlingen, på til at forstå og håndtere valgsikkerhed.
Læs mere
Viden og inspiration / 03.10.2022
Guide: Sådan får du din leder til at interessere sig mere for din efteruddannelse
Administrative medarbejdere savner opbakning fra deres leder, når de deltager i efteruddannelse. Men du kan selv gå forrest og søge støtten – her får du en guide til, hvordan du gør.
Læs mere
Viden og inspiration / 03.10.2022
Guide: Få mere ud af dine medarbejderes efteruddannelse
Efteruddannelse styrker dine medarbejdere både fagligt og personligt. Det kan i den grad også styrke din organisation – men det kræver interesse og støtte fra dig som leder. Her får du fem gode råd til, hvordan du og din organisation høster frugten af medarbejdernes kompetenceudvikling.
Læs mere
Viden og inspiration / 15.09.2022
Uformel ledelse kræver legitimitet, følgeskab og positionering 
Ingen legitimitet fra ledelsen, manglende opbakning fra kollegaer og manglende identifikation med ledelsesrollen påvirker uformelles lederes forudsætninger for at lykkes. Det kan heldigvis løses, mener Hanne Lykke.
Læs mere
Viden og inspiration / 12.09.2022
Feedback Informeret Socialt Arbejde?
Det er nu seks år siden, Komponents chefkonsulent og antropolog Bjarne Richter Bjelke blev certificeret underviser i metoden Feedback Informed Treatment (FIT). Det har siden vist sig mange gange i undervisningen, at vi i en dansk, social og kommunal kontekst måske kunne have glæde af at tale om noget, man kunne kalde Feedback Informed Social Work.
Fold artiklen ud
Viden og inspiration / 09.09.2022
Fra data til relevant vidensgrundlag og beslutningsstøtte
Kommunerne er i de seneste år blevet mere opmærksomme på, hvordan data og analyse har en stor styringsmæssig værdi. For at data kan analyseres og formidles, så det kan bruges som vidensgrundlag og beslutningsstøtte i vores organisationer, er der et stigende behov for, at medarbejdere og ledere ved, hvad god datakvalitet er samt hvordan rå data kan omsættes til værdifulde indsigter.
Læs mere
Viden og inspiration / 31.08.2022
Interimledelse: Unik mulighed, at den midlertidige leder kan tale konfliktfrit med ny leder
En midlertidig ekstern leder kan hjælpe kommunale afdelinger gennem tumultariske tider, give nærværende og faglig personaleledelse midt i en organisatorisk brydning, komme med konkrete løsningsforslag til budgetomlægninger og ikke mindst være en del af onboardingforløbet for den nye leder. Men vil I have et maksimalt udbytte ud af jeres midlertidige interimleder, er der nogle overvejelser, I bør gøre jer først.
Læs mere
Viden og inspiration / 30.08.2022
Gode fortællinger om svære børneliv
Børnebevidninger kan være en guldgrube for udsatte børn. Gennem breve fra tidligere omsorgsgivere og fagpersoner, kan børnene få et nuanceret billede af sig selv, og bevare et positivt selvbillede og tilliden til verden, fortæller børnepsykolog Rikke Yde Tordrup.
Læs mere
Viden og inspiration / 18.08.2022
Debat: Kan man uddanne kommunalpolitikere?
Som ny politiker har man brug for at lære faget. Det er en stor organisation, man står i spidsen for, og det kræver viden om bestyrelsesværktøjer. Men det må ikke blive en akademisk øvelse – det vil udelukke nogle og være udemokratisk.
Læs mere
Viden og inspiration / 05.07.2022
Sociale investeringer som business cases
Flere kommuner har i de senere år arbejdet med sociale investeringer på forskellige områder. Arbejdet er komplekst og kræver et godt forarbejde. På Komponents kursus Design og udvikling af business cases for sociale investeringer får du redskaber, inspiration og indsigt i, hvordan du udvikler realistiske business cases for investeringerne i din kommune.
Læs mere
Viden og inspiration / 05.07.2022
Ledertræf: Det gør en forskel at høre, hvad andre kommuner gør
For Linda Ibsen er Ledertræf et velfortjent åndehul, hvor hun får mulighed for at løfte blikket fra hverdagen og fokusere på strømningerne i kommunal ledelse. Hun bruger det også til at udvide sit kommunale netværk og opfordrer andre kommunale ledere til at gøre det samme.
Læs mere
Viden og inspiration / 27.06.2022
Relationsbaserede mellemformer
I den danske folkeskole står vi over for en stor opgave med at finde gode løsninger til at styrke børnefællesskaber og arbejdet med mellemformer. Flere danske skoler har fundet vej til ICPD, fx Mølleholmskolen i Høje Tåstrup, som bruger ICDP metoden til at opbygge større faglig og relationel viden hos de professionelle med henblik på at styrke refleksionskulturen og øge mulighederne for kollegial vejledning og sparring. Formålet med at bruge ICDP i skolen er at styrke medarbejderes sensitivering og deres kompetencer til at drøfte betydningsfulde forhold omkring elevernes læring, udvikling og trivsel.
Læs mere
Viden og inspiration / 21.06.2022
Økonomi og budgetter handler om visioner
Springet fra budgetkontoen til kommunens store regneark kan være stort for nye lokalpolitikere. Men ingen kan overskue det, så bed om hjælp og spørg ind til det, du ikke forstår, lyder beskeden fra en tidligere kommunaldirektør.
Læs mere
Sløret billede af en gruppe mennesker i møde
Viden og inspiration / 15.06.2022
Politisk lederskab handler om at få alle med
Som ny lokalpolitiker er det komplekst at være med til at lede en stor organisation som en kommune. Men det er en vigtig opgave, og det handler om at sætte retning, fortæller to lokalpolitikere i podcasten “I demokratiets tjeneste” fra Komponent
Læs mere
Magtanvendelsesblomsten
Viden og inspiration / 19.05.2022
Tjekliste til tilladt magtanvendelse: Har I styr på reglerne?
Er magtanvendelse fra tid til anden en del af dit job? Komponent og underviser Lars Emil Andersen har udviklet en model, der hjælper dig og dine kollegaer med at huske de ni krav, der skal være opfyldt, før en magtanvendelse er tilladt.
Læs mere
1500x920_kollleger_lyttende
Viden og inspiration / 26.04.2022
Udvid dit ledelsesrum med stærk økonomiforståelse
Sæt dig grundigt ind i økonomien og økonomisystemerne og få mere ledelsesrum der, hvor det ikke handler om kroner og øre. Sådan lyder budskabet fra lektor Kean Sørensen, der underviser på DOL-modulet Ledelse og økonomistyring.
Læs mere